Sam, avagy felkészülés a családi életre – Új ifjúsági bemutató a Kolibriben

Maria Wojtyszko drámájának ősbemutatóját december 11-én tartják a Kolibri Pincében, Gyevi-Bíró Eszter rendezésében.

Sam neve lengyelül azt jelenti: egyedül. Maria Wojtyszko, kortárs lengyel szerző ifjúsági drámája egy kamaszfiú útkeresését követi végig, akinek a szülei válófélben vannak. A groteszk családtörténet olyan torokszorító témákra kérdez rá, mint a válás, a vallás vagy a hagyományos családmodell túlélési lehetősége, miközben különleges érzékenységgel és humorral beszél a gyermeklét problémáiról.

A Pászt Patrícia által fordított színdarab a mai gyerekek ritmusához igazított, másfél perces jelenetekben elevenedik meg a színpadon. Az előadás dramaturgja Eck Attila, zenei vezető Monori András, díszlet-és jelmeztervező Csiszér Csilla Viola, koreográfus Kámán Orsolya. „Jóféle izgalmat érzek, bízom a társaimban, és külön öröm számomra, hogy ez az első rendezésem a Kolibri Színházban. A közös munka során leginkább az izgat, hogy át tudjuk adni a gyerekeknek: érezhetjük magunkat jól egy olyan groteszk helyzetben is, amikor a szüleink éppen válnak. A szerelem és a barátság mindent legyőz.” – mondta Gyevi-Bíró Eszter rendező.

Novák János, a Kolibri Színház igazgatója különösen fontosnak tartja, hogy a repertoárban helyet kapjon a konfliktusokat őszintén feltáró, friss látásmódú, újgenerációs lengyel alkotónő, aki műveiben valódi emberi problémaként kezeli az ifjúság kiútkeresését, egzisztenciáját, kiszolgáltatottságát és magányát.

A darab ősbemutatójára december 11-én kerül sor a Kolibri Pincében.

A főbb szerepekben Fehér Dánielt, Nyirkó Krisztinát, Alexics Ritát, Krausz Gábort, valamint a szülőket alakító Tisza Beát és Bodnár Zoltánt láthatja a közönség.

,