Ünnepre hangol a Müpa – újabb világsztárok és meglepetések az intézmény év végi és 2022-es programkínálatában!

Az ünnepi időszakban és a 2021/22-es évad második felében is kivételes előadókkal, a könnyed és klasszikus műfajok legnevesebb képviselőivel várja a nézőket a Müpa. A korábban bejelentett produkciókon túl olyan ikonikus formációk koncertjeivel készül az intézmény, mint az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Charles Lloyd, Daniel és Michael Barenboim, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra vagy Lee Ritenour. A napokban pedig kezdetét veszi a karácsonyi készülődés, melyre a Müpa is értékes meglepetést tartogat leendő nézőinek: ajándékutalvánnyal kedveskedik mindazoknak, akik az ünnepi időszakban váltanak jegyet az évad programjaira!

Müpa © Réthey-Prikkel Tamás

A sztárrendező Emir Kusturica hazánkban elsősorban emlékezetes filmjeivel, a Cigányok idejével és a Macskajajjal tett szert elképesztő népszerűségre, pedig a muzsika területén is mindig otthonosan mozgott – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az utóbbi mozifilm Európa-szerte nagyot robbanó zenéje. Együttese, a hamisítatlan balkáni hangulatú zenét játszó No Smoking Orchestra igazán sokoldalú zenekar, több stúdióalbumot, filmzenét és konceptlemezt jegyeznek, de parádés atmoszférájú koncertjeikről is messze földön híresek. A széles műfaji palettán mozgó banda repertoárjába a folkpunktól a „balkáni rumbán” át a cigányzenéig szinte minden belefér, egyvalami azonban állandó: a fergeteges hangulat, amelynek a Müpa nézői is tanúi lehetnek, ha december 27-én ellátogatnak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. 

Tíz év után tér vissza a Müpába a szaxofonfenomén Charles Lloyd, méghozzá egyik legfontosabb művével, a 2015-ben megjelent Wild Man Dance című koncertlemez anyagával, amelyet a jazztörténet egyik mérföldköveként tartanak számon a műfaj ismerői. A különleges, hattételes mű nemcsak azért meghatározó, mert Lloyd ezzel tért vissza a legendás Blue Note kiadóhoz, hanem azért is, mert Lukács Miklósnak köszönhetően – akivel még 2012-ben lépett fel együtt – hordozza a Kárpát-medence zenei örökségének nyomait is. A Müpa közönsége 2022. január 12-én nyerhet bebocsátást ebbe az izgalmas zenei univerzumba! 

Olykor megesik, hogy egy család több sikeres művészt is ad a világnak: így történt ez a Barenboim famíliában is, ahol az édesapát, a több mint hetven éve koncertező Danielt senkinek nem kell bemutatni, ám az utóbbi években – nem kis részben közös lemezeiknek és koncertjeiknek köszönhetően – az ifjabbik Barenboimnak, Michaelnek is egyre több reflektorfényben, egyúttal elismerésben van része. Korunk egyik legnagyobb zongoraművész-karmestere és fia családias hangulatú, felemelő estjén Mozart műveiből összeállított műsort hallhat a közönség.

A kortárs jazz és a jazz-funk úttörőjének számító Lee Ritenour 2014 után visszatér a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. A hetvenéves mester ezúttal minden idők egyik legnevesebb filmzeneszerzőjével, Dave Grusinnal párban érkezik, akivel együtt nem kevesebb, mint 11 Grammy-díjat és 54 Grammy-jelölést tudhatnak magukénak. Régóta várja már a jazzrajongó közönség a legendás Clayton-Hamilton Jazz Orchestra érkezését, és a három évtizede töretlen sikerrel működő nagyzenekar nem is okoz majd csalódást: új, kifejezetten erre a turnéra írt szerzeményekkel és három kivételes vendéggel készülnek müpás koncertjükre. Folytatódik Palya Bea 2015-ben útnak indított koncertsorozata, a Selymeim, ahol a világ különböző tájairól érkező énekesnőkkel pezsdítik fel a közönséget. Ezúttal a Törökországban élő Michal Elia Kamalt és együttesét, a Light in Babylont látja vendégül.

Az említett koncertek természetesen karácsonyi ajándéknak is kiválóak lehetnek, ám az intézmény azokra is gondolt, akik a megajándékozottakra bíznák a programválasztást: számukra a többféle címletben elérhető Müpa-ajándékutalványt ajánlják. Ráadásul ünnepi meglepetésként mindazokat, akik minimum 10 000 Ft értékben vásárolnak jegyeket vagy ajándékutalványt az intézmény programjaira 2021. november 25. és december 24. között, a Müpa további 1000 Ft értékű utalvánnyal lepi meg, idén is érdemes lesz tehát élményt ajándékozni szeretteinknek!

További információ az újonnan bejelentett programokról és a Müpa-ajándékutalványokról:

https://www.mupa.hu/jegyek-berletek/karacsonyi-meglepetes

Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra

Emir Kusturica

2021. december 27. hétfő, 20:00-22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk és jegyvásárlás: https://bit.ly/Emir_Kusturica

Charles Lloyd: Wild Man Dance

Charles Lloyd

2022. január 12. szerda, 20:00-22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk és jegyvásárlás: https://bit.ly/Charles_Lloyd

Daniel és Michael Barenboim Mozart-kamaraestje

Daniel Barenboim © Silvia Lelli

2022. január 26. szerda, 19:30-22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk és jegyvásárlás: https://bit.ly/Daniel_Michael_Barenboim

Clayton-Hamilton Jazz Orchestra: Jazz Power & Soul Feat. Radics Gigi, René Marie és Akiko Tsuruga

Clayton-Hamilton Jazz Orchestra

Jazzlegendák a Lexus támogatásával

2022. március 11. péntek, 20:00 — 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk és jegyvásárlás: https://bit.ly/Clayton_Hamilton_Jazz_Orchestra

Lee Ritenour & Dave Grusin

Jazzlegendák a Lexus támogatásával

2022. június 29. szerda, 20:00 — 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk és jegyvásárlás: https://bit.ly/LeeRitenour_DaveGrusin

Palya Bea, Michal Elia Kamal és a Light in Babylon

Palya Bea © Veres Anita

2022. május 4. szerda, 19:30 — 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk és jegyvásárlás:https://bit.ly/Palya_Bea_Selymeim