Händel: József és testvérei – Különleges barokk oratórium bemutató a Zeneakadémián!

Händel zeneművei mindig is különleges élményben részesítették közönségüket. 2021. december 9-én egy bibliai történet ősbemutatójának lehetünk részesei a Zeneakadémián (angol nyelven, magyar feliratozással), ahol Balogh Eszter alakítja Józsefet egyedi hangú mezzoszopránként. A barokk előadásokban egyáltalán nem volt szokatlan, hogy nők férfi szerepekben énekeltek, vagy kontratenorok női karaktereknek kölcsönözték a hangjukat. Ebből adódóan az előadás korhű, és nem csak a korabeli hangszerek vonatkozásában.

Balogh Eszter © Raffay Zsófia

Érdekesség, hogy Händel 1743 nyarán fejezte be József és testvérei című oratóriumát. József történetét nem annak kezdetétől jeleníti meg, feltételezve, hogy a közönség jól ismeri azt. Ezért költői formát alkalmaz, és szabadon válogat az eseményekből. Józsefre féltékenyek lesznek testvérei, mivel apjuk, Jákob őt szereti a legjobban, ezért rabszolgának adják. Egyiptomba kerül, ahol a Fáraó testőrsége kapitányának (Potiphera, más néven Putifár) lesz a szolgája. Putifár felesége vonzódik hozzá, de József visszautasítja. Emiatt a feleség megvádolja, és börtönbe vetteti. Az oratórium cselekménye a börtönben veszi kezdetét, ahol József épp a sorsát panaszolja az Úrnak. A Fáraót álmok kínozzák, egyedül József tud neki segíteni. József Jehova segítségével megfejti az álmokat: a prófécia szerint hét év bőséget hét év éhínség követ. A szűk esztendők beköszöntével Egyiptomba érkeznek testvérei, de nem ismerik meg Józsefet. Drámai események sora következik, mialatt József különféle módokon igyekszik bűntudatra ébreszteni testvéreit, ám végül felfedi kilétét, és ezután mindannyian az Úr és Egyiptom országának dicséretét ünneplik.

Egy különleges hang József szerepében: Balogh Eszter

Balogh Eszter mezzoszoprán 2019-ben jelentős győzelmet ért el a London Händel Society énekversenyén, amelynek döntőjére a St George’s Hanover Square templomban került sor. Balogh Esztert a Laurence Cummings által vezetett London Händel Orchestra kísérte. Az erdélyi születésű mezzoszoprán rendszeres résztvevője a magyar koncertéletnek. Repertoárját leginkább a barokk és klasszikus oratóriumok alkotják.

Ahogy a művésznő korábban említette, nagyon szereti a zeneszerző műveit, különösen az operáit, azok érzelmi mélységeit, színeit. Balogh Eszter zenei világa tökéletes összhangban van Händel műveivel, ezért is különösen örömteli, hogy őt hallhatjuk József szerepében.

A Savaria Barokk Zenekar alapítója és vezetője Németh Pál fuvolaművész-karmester. A zenekar célkitűzése az, hogy korhű hangszereken ismertesse meg a 17–18. század zenei világát. Vonós hangszerei a 18. századból valók, a fúvósok pedig a régi hangszerek korrekt másolatai.

Közreműködők:

József, egy zsidó: Balogh Eszter

Fáraó, Egyiptom királya és Reuben, József testvére: Jekl László

Simeon, József testvére: Megyesi Zoltán

Judah, József testvére: Kéringer László

Benjamin, József testvére: Ducza Nóra

Pothipera, főpap és Phanor, a Fáraó főpohárnoka, később József intézője: Bakos Kornélia

Asenath, a főpap leánya: Jónás Krisztina

Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán)

Rendező:

Savaria Barokk Zenekar, Magyar Händel Társaság

Vezényel: Németh Pál