Ópiumkeringő – Jazz-story Karádyról a Zsidó Művészeti Napokon

2021. november 27-én mutatják be az Ópiumkeringő című előadást a legendás színésznő, Karády Katalin életéről a Zsidó Művészeti Napok keretében. A főszerepben Pataki Szilvia, aki két év után először tér vissza a színpadra. A darabot Lengyel Ferenc írta és rendezte, a Karády slágereket Subicz Gábor hangszerelte. Az előadásban a színésznőt a Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra zenészei kísérik, és teljesen új hangzásvilágban szólaltatják meg az ismert dalokat.

Ópiumkeringő, Pataki Szilvia, Modern Art Orchestra © Juhász Éva

Karády Katalin – Mindenki ismeri a nevét, mégis alig tudunk róla valamit. Egy korszak ünnepelt sztárja volt, mégis kevés embernek jutott olyan sanyarú sors, mint neki.  Róla szól az Ópiumkeringő.  Lengyel Ferenc színdarabja egy döbbenetes erejű Rómeó és Júlia történet. Sikerről, hűségről, emberségről, hazáról és mindenek fölött a szerelemről, vagyis az életről szól.  

Az Ópiumkeringőben az író Lengyel Ferenc, Karády életének egy olyan időszakát dolgozza fel, melyről nem sokat tudunk. A dívát letartóztatta a Gestapo, több hónapig fogva tartották és kínozták, ki akarták végezni. Ugyanabban az épületben raboskodott, mint szerelme Újszászy tábornok. Csupán néhány hiteles forrás maradt fenn életük ezen rövid időszakáról, így Lengyel Ferenc részben egy fiktív történetet mesél el ebben a darabban.

Lengyel koncepciója a történet, illetve az azt mesélő Karády és a zene teljes szimbiózisa. Ezért a főszerepet játszó Pataki Szilviát a Modern Art Orchestra közepére állítja, a zenészek közé, és a darab során szinte eggyé válik a zenekar és a szólista. Mindeközben úgy kíséri a prózát egy-egy hangszer, hogy a teljes előadás alatt soha egyetlen pillanatra sem szűnik meg a zene.

Ópiumkeringő, Pataki Szilvia © Juhász Éva

„Nagyon összetett a műfaj, hiszen a monológok mellett éneklek is, emellett ott van körülöttem egy teljes jazz nagyzenekar, akikkel szinte együtt lélegzünk, és ez nagyon érzékeny állapot. És ott van a filmes játék, hiszen egy kivetítőn végig közeliben mutatják az arcomat, és ott van annak a felelőssége, hogy egyedül vagyok egy nagy színpadon, mint színész. Közel két órán keresztül érdekesnek maradni, izgalmasnak, újnak, lendületesnek, hatalmas felelősség.” – vallja Pataki Szilvia

A Modern Art Orchestra hazánk egyik legismertebb jazz zenekara, Fekete-Kovács Kornél vezényletével. A 18 zenészből álló formáció lendületes és érzékletes játékával festi alá Karády mondatait. A MAO jellemzően kortárs jazz és klasszikus repertoárral rendelkező big band, akiket sosem láthattunk korábban színházi előadásban nagyzenekarként. A legendás Karády slágereket a zenekar trombitaművésze, Subicz Gábor hangszerelte át és álmodott az Ópiumkeringőhöz egy teljesen új hangzást a mindenki által ismert daloknak. Ez nem színházi zene, hiszen nem átkötő és aláfestő funkciója van, hanem élő szövete az előadásnak, és minden zenész egyenként a saját hangszerével ugyanúgy képviseli Karády mondanivalójának színeit, indulatát és karcos finomságát, mint az őt megidéző Pataki Szilvia.

Ópiumkeringő, Pataki Szilvia © Juhász Éva

Az Ópiumkeringő ötletével a rendező kereste meg Pataki Szilviát, aki azonnal elvállalta Karády szerepét, amikor egyértelűvé vált számára, hogy nem utánozni kell a legendás színésznőt, hanem megidézni a lényének harcias törékenységét, életének fájdalommal teli korszakát, amelyben végig végtelenül erős maradt. A másfél órás előadás alatt egy kamera követi végig a főszereplő arcának minden rezdülését, amit a nézők fekete-fehérben egy kivetítőn látnak. A rendező ezzel a filmet is megidézi, mint műfajt, ami oly nagy jelentőséggel bírt Karády életében.

Pataki Szilvia ebben a monodrámában szinte mozdulatlanságba dermedve meséli és énekli el a díva életének egyik legnehezebb időszakát. Az őt körülölelő zene – és a színpadon játszó zenekar – érzékelteti a mozgást és különleges hangszeres játékkal kíséri a legnagyobb érzelmeket.

Az Ópiumkeringő című előadást a Zsidó Művészeti Napok szervezői egyetlen egyszer tűzik műsorra, november 27-én, este 19 órakor a MOM Kultban.

Jegyek még korlátozott számban elérhetőek:

https://zsidomuveszetinapok.hu/hu/programok/148-2021-november-27/427-opiumkeringo-jazz-story-karady-katalinrol-a-modern-art-orchestra-eloadasa