Kaláka 50 – Vannak vidékek – Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi estje – szcenírozott, zenés irodalmi est –

november 17., szerda, 19:00 – Vásárosnamény, Művelődési Központ
november 18., csütörtök, 19:00 – Gyula, a Várszínház kamaraterme
november 19., péntek, 19:00 – Kassa, Thália Színház

Kányádi Sándor és a Kaláka együttes

A Kaláka együttes pályafutásának 50. évébe lépve elhatározta, hogy Bogdán Zsolttal a Magyarországon is filmekből, előadóestjeiről (többek között Ady műsoráról) ismert kiváló kolozsvári színésszel közösen előadást tart, melyen az ezredforduló legnagyobb magyar költője, Kányádi Sándor verseit hallhatja a közönség.  A ritkán látható előadás ősszel miniturnéra indul; november 17-én a vásárosnaményi Művelődési Központban, 18-án a gyulai Várszínház kamaratermében, 19-én Kassán, a Thália Színházban lép fel a Kaláka együttes Bogdán Zsolttal.

A Kaláka számára a nyolcvanas évek óta nincs koncert Kányádi dal nélkül. Sándor bácsi meghatározó atyai jóbarát lett az életükben. Sok verset ajánlott, hogy dal szülessék belőle, sokat utaztak együtt, számtalan emléket, mondást, történetet őriznek vele kapcsolatban. Elveszett követ, Faragott versike, Valaki jár a fák hegyén, Dél keresztje alatt, Két nyárfa, Kuplé a vörös villamosról, Alma, alma… sorolhatnánk tovább a sokak számára kedves verseket-dalokat.

Bogdán Zsolt írta a Kronika Online-ban: „Valami különös erő, lüktetés, dallam, ritmus, valami lendkerék mindig továbblendít, kimondásra késztet bennem ismert verssorokat. S ha van táplálék, mely eteti magát, úgy a jó vers mondja, mondatja magát. Ott lüktet a halántékodon, hallod, mint távoli ló patkójának ritmusát, mikor kaptat, mikor ereszkedik, mikor lábat vált a teherhúzásban, mikor gondol valamire, mikor riad meg saját gondolatától is. Kányádi Sándor versei ilyenek. Nem lehet betelni velük, játékosak, illatosak, fájdalmasak, gyöngyözőek, kútmélyek, igazak. Őt hallgatva az ember nemigen tudja eldönteni, mosolyogjon, vagy hagyja feltörni a könnyeit”

Az est szerkesztő-rendezője: Kőváry Katalin

További információk: https://kalaka.hu

Forrás: Kaláka együttes