Mi vagyunk ’56 – interaktív sétaszínházi előadás

A Független Színház Magyarország legújabb előadásában az 1956-os forradalom roma hősei előtt tiszteleg. A sétaszínházi interaktív előadás ’56-ban játszódik október utolsó és november első napjaiban. A színdarab nézői saját maguk is forradalmárokká válnak akiket az előadás négy főszereplője vezet, megosztva velük saját történeteiket és dilemmáikat. A négy karaktert valós roma forradalmárok alakjaiból inspirálódva hozták létre a kooperatív műhelymunka során a színház alkotói. Az előadást 2021. október 23-án 16:30-kor mutatták be a Bakelit Multi Art Centerben.

Mit jelent ma a szabadság, szabadnak lenni? Milyen sérelmeket cipelünk magunkkal és miért volt fontos a forradalom? Mit teszünk kockára, ha fegyvert ragadunk és szembeszállunk a hatalommal? Az előadás képzeletbeli utazásra invitálja a nézőket, közösen megidézzük a forradalom időszakát. A harctéren találjuk magunkat, ahol nincs idő gondolkozásra, azonnal cselekedni kell, segédkezni az élelmiszer, gyógyszer és fegyverszállításban, fedezékbe vonulni vagy éppen őrizni a fegyverraktárat. Részesei leszünk a küzdelemnek, közös a célunk, egy csapat vagyunk, segítünk egymásnak, senkit nem hagyunk hátra.

„Volt egy ’56, de ez most egy másik! Történetek, amelyekről közvetlen emlékeink aligha lehetnek. Kevés élő résztvevő személő adhatja csak tovább, mi történt 1956 októberében a budapesti utcákon. Visszautazunk az időben és felidézzük a múltat. Aki eljön résztvevő lesz, méghozzá a tűzvonalban. Semmi kényelem. Harc a túlélésért! Küzdelem a Szabadságért! Egy másik ’56-ban, egy másik Corvin közben! Aki magyar, velünk tart! – Te velünk tartasz?.” – Szegedi Tamás András, rendező

A múltunkhoz kötődő emlékek nélkül képtelenek vagyunk építeni a jövőt. Bár a múlton nem változtathatunk, de az rajtunk áll, hogy hogyan alakítjuk a jövőt. „Ha az iskolában is így tanítanának, akkor mindent könnyebb lenne megtanulni!” – osztotta meg véleményét az előadásra ellátogató egyik diák.

Tisztelgés a hősök előtt

Az előadás az alábbi roma forradalmárok történeteiből inspirálódva jött létre

Kóté Sörös József eredetileg zenész volt. A forradalom kitörésekor nyomban csatlakozott a felkelőkhöz. Fegyvert kapott, beszállt az utcai küzdelmekbe, és a tömeggel együtt a Köztársaság térre vonult. Kóté Sörös Józsefet első- és másodfokon is halálra ítélték „a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalomban való részvétel” miatt. 1959. február 26-án, harminckét évesen végezték ki. Három gyereke volt, a legkisebbet soha nem ölelhette magához. 

Szabó Ilona 

Mindösszesen 17 éves és négy hónapos terhes volt, amikor barátaival belekeveredett a forradalmi eseményekbe. A fiatal a Corvin közi felkelők között sajátította el a fegyverhasználatot és néhány nap alatt hat főt irányító parancsnok lett. 1956. október 28-án a Práter utca végén lelőtték. A Corvin közben emléktáblát állítottak Szabó Ilona tiszteletére.

Hrozova Erzsébet
1956 októberében Erzsébet diplomás ápolónőként a Baross utcai nőgyógyászati klinikán dolgozott. Férjével a Víg utcai csoporthoz csatlakoztak. Szükség esetén ellátta a sebesülteket, ha kellett, fegyvert is fogott. Férjével két boltot is kinyittattak, a klinikáról szerzett autóval hordták a forradalmároknak az élelmiszert. 1957 júniusában hat hónap bujkálás után tartóztatják le, egy évig tartják vizsgálati fogságban. Végül a harcokban való részvétel, a népköztársaság megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedés és három rendbeli gyilkossági kísérlet miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik. 1970 márciusában 13 év után szabadul, ekkor tudta meg, hogy férjét kivégezték. 2013-ban elhunyt.

Radics József

1956-ban 16 évesen október 25-én csatlakozik a Práter utcai iskolában berendezkedő felkelőkhöz. Őrszolgálatos, majd a kisebb sebesülések ellátását, a súlyosabb sérültek kórházba szállítását bízzák rá. 1958. március 28-án vitték el, a családja három hónapig semmit sem tudott róla. Az ügyész halálbüntetést kért Józsefre, végül öt év börtönt kapott. 22 évesen, 1962 nyarán szabadult. Hosszas betegség után, 2013 júniusában hunyt el. 

Producer: Balogh Rodrigó
Dramaturg: Illés Márton
Rendező: Szegedi Tamás András
Rendezőasszisztens: Lukács Kálmán

Szereplők: Farkas Ramóna, Nemcsók Nóra, Varga Dávid, Varga Norbert, Szegedi Szilárd, Zábó Anna Eszter
Hang, plakát: Horváth Vilmos

Az előadás a Badur Alapítvány és az Erasmus+ támogatásával valósult meg.

Forrás: Független Színház Magyarország