30 éve a magyar tánckultúra szolgálatában…

A MohaFeszt a 20 éves Mozdulatművészek Háza és a 30 éves Orkesztika Alapítvány jubileumának alkalmából kerül megrendezésre.

Október 23–30. között a MOHA ismét kinyitja kapuit, felgördíti a függönyöket és sokszínű programokkal várja a művészet iránt érdeklődőket!

Hazai előadókkal, külföldi vendégszereplővel, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat új premierjével valamint Az utolsó orkesztész – című könyvbemutatóval várunk mindenkit!

A MohaFeszt programja:

Október 23. (szombat) – 19:00 – TanzTheaterEutin – Elisabeth l. Virgin Queen (MOHA)

Október 24. (vasárnap) – 19:00 – Madame Deficit – Mándy Ildikó Társulata (MOHA)

Október 25. (hétfő) – 17:30 – Az utolsó orkesztész – könyvbemutató (OPKM)

Október 26. (kedd) – 19:00 – Dimenziók – Magyar Mozdulatművészeti Társulat (MOHA)

Október 27. (szerda) – 19:00 – Mozdulatművészeti est – Magyar Mozdulatművészeti Társulat,

Magyar Mozdulatkórus (MOHA)

Október 29-30. (péntek, szombat) – 19:00 – Persona – Magyar Mozdulatművészeti Társulat – bemutató! (MOHA)

(részletesen lejjebb)

Az Orkesztika Alapítvány 1991-ben létrejött országos hatáskörű közhasznú tevékenységet folytató nonprofit szervezet, az 1912-ben alapított Orkesztika Iskola utódja. Tevékenységének célja, a sajátosan magyar modern tánc, a mozdulatművészet száz éves értékeinek közvetítése, hagyományainak megőrzése és megújítása.

Jelenleg az Alapítvány programjainak fő működési helyszíne a MOHA – Mozdulatművészek Háza, mely mindenki számára nyitott és elérhető műfaji, stiláris és minden más szelekciótól mentesen. Lehetőséget biztosítunk a táncművészet területén a tanulásra, az alkotásra, a munkára, az információáramlásra, a tudományos kutatásra, az önkifejezésre és a fejlődésre.

A táncolni, mozogni vágyók számára állandó tanfolyamokat és intenzív workshopokat kínálunk.

Az Orkesztika Alapítvány folyamatosan és széleskörűen támogatja a hazai táncművészetet, nálunk próbálhatnak – készülhetnek előadásaikra – független tánctársulatok, alkotók, emellett kísérleti előadásoknak nyújtunk bemutatkozási lehetőséget. Ingyenes táncnépszerűsítő programjain keresztül népszerűsíti a mozgást és a tánc különböző műfajait. Célja széles látókörű, elmélyült szakmai tudással rendelkező táncosok képzése és a táncszerető közönség – közösség építése, nevelése.

Minden évben megrendezi a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált, tánctörténeti gyűjteménye és szakkönyvtára a kutatók és érdeklődők rendelkezésére áll. Elméleti, hagyatékfeltáró és publikációs programja keretében feltárja és megjelenteti az elmúlt száz év mozdulatművészeti hagyatékát.

Részletes program:

Október 23. Szombat 19:00

MOHA

TanzTheaterEutin – Elisabeth l. Virgin Queen

© Berend Neumann

Angelika Neumann a színjátszás, a szabad kifejező tánc és a videotechnika eszközeivel rajzolja meg I. Erzsébet sokoldalú portréját.

Koreográfus: Horváth Krisztina (TanzTheater Eutin)

Előadó: Angelika Neumann

Harcban a hatalomért

Egy meg nem házasodott nő a hatalom csúcsán a 16. században szörnyűségnek számított. I. Erzsébettel környezetének minden hatalmas hercege szemben állt, háta mögött pedig a lázadó Skócia a trónkövetelő Stuart Máriával. Mindehhez még az uralkodásra való igényét a királyi tanács férfitagjainak akaratával szemben kellett megvédenie. Önmaga „szűz királynő“-ként való megjelölésével magas árat fizetett a sikerért, a személyes boldogságról való lemondást. Előadásában Angelika Neumann a múlt és a jelen között lépkedve mutatja be, hogy a nőknek egykor és ma hogyan kellett harcolniuk az egyenlőségükért.

Angelika Neumann

Angelika Neumann 1969-ben született Hamburgban, és itt végezte el a színészképzést is. 2017 óta dolgozik szorosan együtt Horváth Krisztina koreográfussal és a TanzTheaterEutin-nal; közösen kutatják a szöveg, a zene és a tánc színházi összefonódását. Mindebben Angelika Neumann számára olyan művésznők jelentenek orientációs pontot, mint Valeska Gert és Pina Bausch. Része a Tanz und Performance Netzwerks Schleswig-Holstein TuP.SH-nak, és ebben az évben részt vett egy, a NEUSTART KULTUR keretében a tanz.nord együttműködési programon keresztül támogatott projektben.

Október 24. Vasárnap 19:00

MOHA

Mándy Ildikó Társulata – Madame Deficit

Egyszemélyes előadás, amelyet Marie Antoinette személye inspirált, az idegenként való létezésről, a magányról, a szerelemről, a vágyakról, a kompenzációkról…

Koreográfus, előadó: Mándy Ildikó

Fénytervező, látványtervező, zenei munkálatok, „külső szem”: Pálosi István

Konzultáns, valamint az előadás címét adta: Horváth Krisztina (TanzTheater Eutin)

Jelmeztervező: Papp Janó

Jelmezkivitelező: Csikós Anikó

Zene: montázs

Október 25. Hétfő 17:30

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

Az utolsó orkesztész könyvbemutató

A könyvet bemutatja: Bogdán Melinda PhD vizuális antropológus, Babarczi Di Pol Dalma grafikus, Pálosi István mozdulatművész, a könyv szerkesztője.

„Ez az album Fenyves Márk létezésének komplexitásából ad ízelítőt. Teljességre nem törekedhettünk, hisz Márk polihisztor lénye és szakmai termékenysége rövid élete ellenére rendkívül gazdag életművet eredményezett.

Komplex működését átfogóan bemutatni hatalmas feladat. Még három évvel a halála után is nehéz, szinte képtelenség monografikus igénnyel írni róla, hiszen számos munkája továbbra is feldolgozásra vár.

Kiadványunk nem tudományos publikáció, nem emlékalbum, és nem életrajzi mű. Szubjektív válogatás Fenyves Márk képzőművészeti alkotásaiból, a róla készült több ezer zseniális fotóból, kiegészítve mozdulatművészeti-, pedagógiai írásainak rövid idézeteivel.”

A könyv a helyszínen, valamint a Mohában megvásárolható.

Október 26. Kedd 19:00

MOHA

Dimenziók – Magyar Mozdulatművészeti Társulat

© Dusa Gábor

Az előadás az élet, a halál, a gyász, a túlvilág, és a különböző dimenziók témáját vizsgálja. Valójában mi is a lét? Lehetséges-e a dimenziók közötti átjárás? Létezik-e másik dimenzió egyáltalán?

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat szinte túlvilági hangulatot teremt a színpadon a Dimenziók című darabjában. Rétegről rétegre tárul fel a nézők számára a jelentés, látunk egyre mélyebbre, miközben távolodunk és elmerülünk ebben az éteri világban…

A háttérvetítés teremt újabb síkot, így válik az előadásban szereplő – a testben és lélekben is jelen levő – táncosok teste térbeli vászonná.

Rendező-koreográfus, koncepció: Pálosi István

Előadók: Frank Rebeka, Gerlits Nikolett, Haraszti Adrienn, Pálosi István

Zeneszerző: Halász Gábor

Operatőr, vágó, vizuális effektek: Spitzer Fruzsina, Ruzsa Dénes

Jelmez: PI

Jelmez kivitelező: Matisz Gábor

Grafika: FOM

Technikus: Mag Viktor (Vuki)