Sors, szerelem, Toszkána – Itália esszenciája egy kötetben

Szerző, fotók: Marity Mira

Mintha évtizedekkel ezelőtt lettek volna azok a könnyű és szabad covid előtti idők, amikor az október és az ősz közepe számomra Olaszországról szólt. Ilyenkor indultak a legpompásabb utak a Cinque Terrére, a velencei őszi reggattákra vagy Toszkánába. Itthon már rozsdásodtak a fák, de Itáliában várt a még mindig melengető napsugár, a türkiz tenger sós illata, a doppiók zamata és az irigylésre méltó „dolce vita” érzése… A legjobb olasz utazásaim voltak ezek, száz és száz édes emlékké rögzült csodálatos élménnyel. Hát, ezek azok a citrom és oregánó illatú emlékek, amelyek cunamiként törtek rám, ahogy olvastam Lori Nelson Spielman: Sors, szerelem, Toszkána című regényét.

Romantika izgalmasabb köntösben

A felütés teljesen más, mint a megszokott „toszkánás” regényeké. Több mint 200 évvel ezelőtt Filomena Fontana a féltékeny harag pillanatában szerelem nélküli életre átkozza a húgát – és ezzel minden másodszülött lányt, aki az elkövetkezendő tucatnyi generációban születik. A jelenkori New Yorkban folytatódik a mese. Nem hisz az átokban a sikeres és szingli Emília, aki nagyon jól elvan nagyapja brooklyn-i üzletében, olasz édességeket – többek között isteni cannolit! – sütögetve. Unokatestvére, a szenvedélyes Lucy – aki szintén másodszülött – más véleményen van, és mélyen hisz az átokban. Van még egy elbűvölő nagynéni, Poppy (szintén másodszülött), aki egy óhazát felderítő utazást ajánl a lányoknak. Hogy még izgalmasabbá tegye a kalandot, Poppy megígéri, hogy amíg Olaszországban vannak, a nyolcvanadik születésnapján újra összejön élete szerelmével a Ravello-székesegyházban, ezáltal örökre megtörve a családi átkot.

Irodalmi bédekker a legszebb olasz tájakra

Aki még nem látta Olaszországot, az egy fantasztikus útmutatót kap ehhez a cselekményes lelki utazáshoz. Úgy fogja érezni, hogy megjárta a különleges itáliai helyeket, majd később ellenállhatatlan vágyat érez, hogy TÉNYLEGESEN ellátogasson a történet által felidézett helyszínekre. A főhősnő, Emilia úgy dönt, hogy megtöri a családi átkot, hogy ezzel meghatározhassa a saját maga sorsát is, és többet megtudjon őseiről. Fel kell lebbentenie a fátylat a múltról, meg kell tudnia, honnan származik ő és valójában kicsoda. Ez a karakán felfedezés a meseszép Amalfi-parttól kezdve Velence elbűvölő kanálisain keresztül az igéző Toszkánáig tart. Micsoda lenyűgöző helyszínek, mennyi kaland és érzelem fűszerezi ezt a lebilincselő itáliai körutazást!

Színek, ízek, illatok

„Gyönyörködöm a tájban, az idilli környezet felébreszti bennem a vágyat, hogy a nyílt réten rohanjak. Dombok és teraszos szőlőültetvények, szalmabálákkal pettyezett mezők, tehenekkel és birkákkal teli legelők mellett haladunk el. Az apró, kőből épült tanyaépületek füstöt eregetnek kéményeikből, magam elé képzelek egy fiktív családot, akik a hosszú asztalnál ülve élvezik az ebédjüket.”

És ha mindez még nem kellő motiváció ahhoz, hogy helyet foglaljunk az első Velencébe tartó fapados járatra, hadd részletezzem még egy kicsit. Az írónő elbeszélői technikája életszagú és sallangoktól mentes, karakterei szerethetőek. Nagyon lehet kedvelni Emiliát, aki kitartó és energikus, és gerincesen kiáll önmagáért. Szurkolni lehet Lucy-nek, aki szenvedélyes és bohó, de előttünk nő fel és fogadja el végül önmagát is. Poppy bölcs szavait mi magunk is megfogadnánk, és közel kerül a szívünkhöz a sokat megélt nagynéni figurája.

Ez a regény meggyőző, érzelmes és őszinte. Meglehet, hogy óhatatlanul is akad benne pár klisé és kiszámítható fordulat, de ugyanúgy tele van csavarokkal és meglepetésekkel. Kimondottan jót tesz neki az idősíkokban való ugrálás, amely szálról szálra bogozza ki a múlt, jelen és jövő tetteit, történéseit és eshetőségeit. De ami a legjobban bennem maradt – és ez kompenzálja a történet apró megbicsaklásait -, az a regény átfogó üzenete, ami univerzális bölcselet: a Fontana-család másodszülött leányai azt sugallják, hogy a teljes és boldog életnek nem előfeltétele a romantikus szerelem és a házasság. Ám emellett a „szeretni és szeretve lenni” lehetőséget soha nem szabad elpazarolni.

Emóciókkal teli családi és utazóregény

Emilia végül többet megtud a család titkairól, hazugságairól és árulásairól, mint amennyit szeretne, de annál nemesebb jellem, semhogy ne bocsásson meg, majd emelt fővel folytatja az életét. Ezért is egy reményteljes, kedves és ígéretes olvasmány a Fontana-család története, amely arra inspirál, hogy az éj legsötétebb óráiban is meglássuk a csillagok ragyogását. Az ember mosolyog, neheztel, megbocsát vagy könnyezik, de a végén felmelegszik a szíve, és mélyen együtt érez ezekkel az egyedi karakterekkel. Felkarolni az életet és a boldogságot, ezt az irányt mutatja a Sors, szerelem, Toszkána.

Oly sokféleképpen lehet aposztrofálni ezt a sztorit, ami egy finom és modern mese, a család, a barátság és a szerelem érzelemmel teli triumvirátusáról. Egy kellemes utazóregény Olaszország szépséges tájain, humorral és bölcsességgel telve, dicsőítve az életet és a szeretetet. Van valami varázslat és báj Lori Nelson Spielman romantikus narratívájában, amely titokzatos családi saga és szívbemarkoló szerelmi történet is egyben. Mi egyebet lehet még hozzátenni? A könyv szerelem első pillantásra, mert elbűvölő borítója ugyanolyan bájos történetet és megszívlelendő mondanivalót takar.

Egyet bánok csak – jobban mondva, két dolgot. Az egyik az, hogy nem tudtam várni a jövő évi olasz utazásomig, hanem egyből nekiestem a könyvnek és első nekifutásra kiolvastam. Tartogatni kellett volna, mint egy palack nemes és édes, rőtszínű chiantit, hogy stílszerűen Velence lagúnái között vagy Positano citromligeteiben olvasgassam. A másik gondom az, hogy nem iszom bort – jószerivel semmi alkoholt -, pedig ez a remek könyv még jobban esik egy selymes olasz borpárlat kortyolgatása közben. Marad tehát egy latte, mellé egy isteni profiterol, amelyek társaságában úgyis újraolvasom jövő nyáron Lori Nelson Spielman kedves könyvét, a Sors, szerelem, Toszkáná-t. Keressétek akciós áron a 21. Század Kiadó oldalán!

https://21.szazadkiado.hu/sors-szerelem-toszkana-lori-nelson-spielman