75 év után újra londoni színpadon a híres budapesti kabaré

A budapesti kabaré kiváló, a harmincas években a brit fővárost is meghódító magyar művészeinek állított emléket október 13-án a londoni Liszt Intézet saját rendezésű, teltházas estje a londoni Sohóban.

Az 1930-as években a budapesti kávéházi humort a londoni magyar emigráció neves tagjai, elsősorban Seiber Mátyás zeneszerző, a brit humoristaként is elismertté vált Mikes György és Ignotus Pál vitték sikerre Londoni Pódium Cabaret néven. A rendszeres teltházas estek témái között –a magyar és brit közéleti reflexiók mellett – gyakran megjelent a hazaszeretet, a honvágy és a brit társadalom szeretetteljes kifigurázása.

„A londoni magyar kabaré 1945-re megszűnt és mára csak néhány, a szerzők által kézzel készített füzet őrzi emlékét, amelyből egy a British Library magyar gyűjteményében, egy másik pedig Sárközi Mátyás, Kossuth-díjas írónk magángyűjteményében található. Ezekből az emlékekből segített nekünk egész estés programot varázsolni Szabó Ferenc János, a Zeneakadémia oktatója, aki Seiber Mátyás hagyatékát kutatta Londonban és számos más elkötelezett szakember.” – mondta el Vincze Máté, a londoni Liszt Intézet igazgatója.

Az előadást a kabaréműfaj londoni központjának számító Phoenix Arts Club fogadta be, és már a meghirdetés utáni első napokban, villámgyorsan elkelt az összes jegy.

Az est az intézet elmúlt két évben megvalósított programsorozatának kiemelt eleme, amelyben brit történészek, kutatók adtak elő a magyar emigráció brit kultúrára gyakorolt hatásáról az Insiders/Outsiders Fesztivállal együttműködésben. A rendezvény egyben felhívja figyelmet a magyar-brit diplomáciai kapcsolatok felvételének idei, százéves évfordulójára is.

Fotókredit: Bartha Botond/Liszt Intézet London