Kollár-Klemencz László legújabb könyvének bemutatója a Margó Fesztiválon

A kiváló muzsikus, Kollár-Klemencz László pár éve valósággal berobbant a magyar irodalomba. A Miért távolodnak a dolgok? és A műanyag kerti székek élete elbeszéléseit összekötötte a téma és a szemlélet is, az új természetírások mindegyikében a naturáról írt: az emberi természetről és az emberről a természetben. A két izgalmas elbeszéléskötet után egy több évszázadot átölelő családregénnyel jelentkezik az író-muzsikus. Október 15-én, az idén idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron mutatja be Kollár-Klemencz László friss könyvét, az Öreg Banda című családregényt.

Kollár-Klemencz László © Bácsi Róbert László

A Kaldenecker család ősei az 1720-as években érkeztek meg Svábföldről Dunaharasztiba, hogy aztán az elkövetkező évszázadokban ezen a környéken éljenek Soroksártól Újhartyánig. Hartyánban aztán alakul egy rézfúvós banda, „olyan dalokat játszanak, amiket nem játszott még senki” – és végigzenélték a 20. századot.

„Úgy beszéltek róluk, mint Öreg Bandáról, ahol csak öreg emberek játszanak villogó, szikrázó, girbegurba hangszereken olyan hangokat, amik a Jóistennél is szívesen meghallgattatnak. Ilyen hangszereken csak távoli vidékeken játszanak, Csehországban, Németországban, Ausztriában vagy a tengerentúlon a mexikóiak, de hol volt itt Mexikó, nagyjából ott, hol az egyik irányban a mennyország, a másik irányban a pokol. Ettől kezdve minden héten iskoláztak, hétről hétre eldöntötték, kinek a családját, házát terheljék a gyakorlással.”

Az Öreg Banda az ő históriájuk, és emellett érzelemmel teli családtörténet. Nemzedékek adják át egymásnak a regény lapjain a sváb hangszereket és a családi legendákat ugyanúgy, mint a recepteket és a beceneveket. Jöhetnek világháborúk, kitelepítések és forradalmak, az Öreg Banda nagyon sokáig játszik tovább rendületlenül. A nagy történet apró elemekből, rövid elbeszélésekből épül folyamatosan; anekdoták és legendák váltakoznak a könyv lapjain.

Idén október 14-17. között rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár ünnepi eseményét a Várkert Bazárban, a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében – itt mutatja be legújabb könyvét Kollár-Klemencz László.

Kollár-Klemencz László:
Öreg Banda
Kollár-Klemencz László legújabb könyvének bemutatója a Margó Fesztiválon
(október 15., péntek – Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, Várkert Bazár)

További információ: http://www.margofeszt.hu/hu/cikkek/jennifer-teege-jon-kalman-stefansson-es-irene-sola-a-margo-irodalmi-fesztival-es-konyvvasaron

http://kollarklemencz.com