Az ember tragédiája – Nagyszabású ifjúsági előadás a Kolibri Színházban

Madách Imre nagylélegzetű drámai költeménye a gimnazisták kötelező olvasmánya. A Kolibri Színház Novák János rendezésében színre kerülő előadása nem csak őket, de a kicsivel fiatalabbakat és az idősebbeket is megszólítja. Az alkotók a szöveg hiteles tolmácsolása mellett arra törekszenek, hogy az újszerű színpadi megoldások, a digitális látványvilág és az interaktivitás révén minden korosztály maradandó élménnyel gazdagodjon, megtalálja a mű számára legfontosabb üzenetét. Lesznek, akiket a mű filozófiai rétege indít elmélyült gondolkodásra, míg másokat az újszerű látványvilág, a zene használata, vagy a színészi játék ragad magával. Lesz, aki az Évával, a színről színre egyre öregedő Ádámmal, vagy a Luciferrel átélt kalandokat, a megidézett történelmi korszakokat élvezi. Kihez az Úr, kihez az „ördög” érvei állnak majd közelebb. Lucifer is, az Úr is a teremtést és az embert szolgálja. Ha ezt elfogadjuk, megértjük, hogy a kétkedés a világ megismerésének éppen olyan fontos eszköze, mint a hit, a mese vagy a tudomány.

Az interaktív történetmesélés és a digitalitás új lehetőségeit kutató PlayOn! nemzetközi együttműködés keretében létrejött előadásban szinte a teljes társulat részt vesz. Évát Nyirkó Krisztina alakítja, az Úr Szívós Károly, Lucifer szerepében a darabot dramaturgként is jegyző Horváth Péter látható, míg a színről színre idősödő Ádámot tizenegy színész játssza. Az előadás zenéjét Novák János szerezte, a díszlet- és jelmeztervező Orosz Klaudia, a digitális látványtervező Kovács Ivó.

Az ember tragédiája premierjét október 16-án tartják a Kolibri nagyszínpadán. Az előadás október 18-án és 19-én, valamint november 16-án és 17-én is megtekinthető.

„Hány irodalomtanár lesz hálás Novák Jánosnak! Nagy formátumú rendezés, gazdag, ugyanakkor jól áttekinthető, szép és funkcionális látvány, kiváló színészek!” – Fábri Péter író

“Nyilvánvaló, hogy Novák János valami igazán nagyszabásút szeretett volna létrehozni a nyitásra. Ideális is volt Az ember tragédiájához nyúlnia…” – Revizor

Forrás: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

,