LEM100

Könyvbemutató, filmvetítés és kiállításmegnyitó egy helyen, egy napon, a 100 évvel ezelőtt született Stanisław Lem, a sci-fi irodalom mesterének emlékére.  

Idén lenne 100 éves Stanisław Lem, a világ egyik legismertebb és legolvasottabb lengyel írója. Ebből az alkalomból a lengyel Szejm 2021-et Lem-emlékévvé nyilvánította. A budapesti Lengyel Intézet 2021. szeptember 30-án emlékezik meg a XX. század egyik legkimagaslóbb sci-fi szerzőjéről. A rendezvényen sor kerül Lem egyik legsikeresebb regényének, a Poket kiadó gondozásában nemrég megjelent Solaris bemutatására, egy Lem elbeszélés filmes adaptációjára, A szoba című rövidfilm levetítésére, valamint egy kiállítás megnyitójára, amelyen az ünnepelt író kedvenc illusztrátorának munkái és kortárs lengyel grafikusok Lem-interpretációi kerülnek bemutatásra.  

Stanisław Lem (1921-2006) méltán nevezhető a sci-fi irodalom világhírű klasszikusának, s egyben a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom legsikeresebb „exportőrének”, akinek 49 nyelvre lefordított könyveiből több mint 40 millió példány kelt el világszerte. A futurológia, a tudományos-technológia, a mesterséges intelligencia, a kibernetika témaköreivel foglalkozó író művei mind a mai napig rendkívül népszerűek. Ennek oka, hogy a fantasztikus irodalom e sajátos hanggal, humorral szőtt alkotásaiban megtaláljuk a filozófus kézjegyét is, akit az emberiség jövőjének perspektívái izgatnak. Fantasztikum, irodalmiság, kiváló meseszövés, társadalomkritikai éltől sem mentes sziporkázó humor, közérthető nyelvre fordított tudományosság keveredik műveiben. 

LEM100 

Időpont: 2021. szeptember 30. (csütörtök), 18.00 – 20.00 óra 

Helyszín: Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.  

A korlátozott férőhelyek miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.  

Kérjük, hogy részvételi szándékukat 2021. szeptember 30-ig, 14.00 óráig jelezzék az alábbi e-mail-címen keresztül: budapeszt@instytutpolski.pl 

Program:  

A Solaris fiatalos kiadásban – könyvbemutató 

Lem születésének pontosan 100. évfordulóján, 2021. szeptember 12-én került be a POKET kiadó automatáiba a Solaris, az író egyik legvarázslatosabb s egyben legismertebb műve. A Lengyel Intézet és a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával megjelent zsebkönyv minden bizonnyal a fiatalabb generáció körében is népszerűvé és ismertté válik, s az olvasók talán kedvet kapnak a szerző más, magyarul megjelent művéhez is.  

A Solaris a megismerésről szól. Arról az emberi tulajdonságról, hogy kutasson és felfedezzen ismeretlen tájakat, bolygókat, élőlényeket és jelenségeket. Ehhez kapcsolódva pedig tudományos összefüggésekre lásson rá és megfejtésekre jusson. A Solaris egy égitest, melyet a felette lebegő űrállomáson lévő kutatók akarnak megfejteni. Csapatukhoz időközben negyedik tagként csatlakozik a főszereplő, Chris Kelvin pszichológus, aki egyedi szemléletével veti bele magát a kutatásba. (…) A kötetet Barabási Albert László izgalmas, tudományközi hálózatokat vizualizáló grafikái kísérik, melyek szintén az adatok feldolgozhatóságának és megismerhetőségének kérdését és határait feszegetik.Poket kiadó 

A rendezvényen résztvevők ajándéksorsoláson vehetnek részt, amelyen a Poket kiadó gondozásában megjelent Stanisław Lem Solaris című művét sorsoljuk ki. 

Bővebben: https://instytutpolski.pl/budapest/2021/09/24/lem100-a-solaris-fiatalos-kontosben/

A szoba – filmvetítés 

A szoba (Pokój) című lengyel rövidfilm Stanisław Lem egyik magyarul is megjelent elbeszélésének filmvászonra történő adaptációja Krzysztof Jankowski rendezésében. A 19 perces sci-fi vígjáték Ijon Tichy űrhajós egyik legizgalmasabb kalandját dolgozza fel A hetedik utazás (Csillagnapló c. elbeszéléskötet) című elbeszélés alapján.  

2055-öt írunk. Ijon Tichy, az ismert űrhajós egy beszédet készül megtartani a Pánszláv Parlamentben, amelyet az uralkodó párt és kormány képviselői mindenáron meg akarnak akadályozni. Az űrhajóst rabul ejtik szállodai szobájában és egy új, titkos fegyvert tesztelnek rajta, melynek eredményeképp megsokszorozódik személye. Ijon képtelen kimenekülni a szorult helyzetből, mivel egyfolytában csak sokszorosított önmagával vitatkozik. Az események egyre abszurdabbá válnak.     

A szoba (Pokój) – lengyel rövidfilm  

2021, 19 perc 

Rendező és forgatókönyvíró: Krzysztof Jankowski 

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=FwEZqdba6DI 

Bővebben: https://instytutpolski.pl/budapest/2021/09/24/lem100-filmvetites/

LEM – kiállításmegnyitó 

Daniel Mróz

A kiállításon kortárs lengyel grafikusok Lem interpretációi és Daniel Mróz (1917-1993) kiváló illusztrációi kerülnek bemutatásra. Mróz munkái visszavonhatatlanul összenőttek Stanisław Lem műveivel. Az írót elbűvölte Mróz „rajzainak kiválósága, a művész kifogyhatatlan képzelőereje”, az ő könyvillusztrációit tartotta a legjobbnak. Maga Mróz nem igazán rajongott a tudományos fantasztikáért, egyenesen „kozmikus marhaságnak” hívta a műfajt, ám a mester kedvéért kivételt tett. Nem csupán számos kötetét, de Lem tizenegy könyvének borítóját is ő tervezte. A Nemzeti Kulturális Központ (Narodowe Centrum Kultury) kiállítása Stanisław Lem jelenlegi és jövőbeli rajongóinak szól. 

Bővebben: https://instytutpolski.pl/budapest/2021/09/24/lem100-kiallitasmegnyito/

,