GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub

2021. szeptember 28-án GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub néven új vetítéssorozat indul a Magvető Caféban. Csobánka Zsuzsa Emese író-meseterapeuta és Teszler Tamás szerkesztő – filmes szakember egy olyan programsorozatot álmodott meg a Magvető Caféval és a Soldivision alternatív filmterjesztővel együttműködve, melynek célja, hogy a kortárs magyar irodalom és a magyar film jeles alkotói, illetve alkotásai termékeny párbeszédbe lépjenek egymással. Első alkalommal a népszerű József Attila-díjas Szabó T. Anna lesz a filmklub vendége, aki Az én XX. századom című Enyedi Ildikó-filmet hozza magával.

https://www.facebook.com/events/395387671945510

Helyszín: Magvető Café (1074 Budapest, Dohány u. 13.)

Kezdési időpont: 18:30
Moderátor: Csobánka Zsuzsa Emese, Teszler Tamás
Belépődíj: 1800 Ft

Bővebb információ: 

Facebook: Soldivision, Magvető Café 

E-mail: soldivisonfilm@gmail.com 

Magvető Café: +36 1 205 3395   

RÉSZLETES KLUBLEÍRÁS:

A grafit szót A. G. Werner német geológus alkotta meg a görög graphó igéből, amely jelentése: ír, rajzol. A grafit mint önkifejezésre alkalmas eszköz pontosan szimbolizálja azt a kétpólusú szellemi tartományt, amely a film és az irodalom szövevényes, egymást kölcsönösen megtermékenyítő intenzív kapcsolatából jön létre. 

A hagyományteremtő szándékkal induló GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub célja az, hogy a kortárs magyar film és irodalom szerzőit és műveit összekapcsolva jelen világunk meghatározó kérdéseire keressen válaszokat. 

Az első vetítéssorozat programját hat markánsan különböző, de a kortárs magyar irodalmat markánsan meg is határozó szerző által választott hat magyar játékfilm alkotja. Az írók és költők – többek között Szőcs Petra, Lanczkor Gábor, Závada Péter – minden alkalommal részt vesznek az általuk választott filmet követő beszélgetésen, hogy közvetlen művészeti és társadalmi diskurzus bontakozhasson ki a film, a közvetítő szerző és a közönség között. 

A nyilvános filmklub helyszínét a Magvető Café biztosítja, amely mind a hazai kulturális életben elfoglalt központi szerepe, mind technika felszereltsége – ízléses és funkcionális belső tere – miatt kitűnően alkalmas arra, hogy a kortárs magyar film és irodalom színvonalas ápolásának bázisává váljon, és egyúttal közelebb hozza egymáshoz a két művészeti ág közönségét, szélesítve annak érdeklődési körét.

RÉSZLETES PROGRAM:

  1. SZEPTEMBER 28.: Enyedi Ildikó: Az én XX. századom (magyar játékfilm, 1989, 99’) – vendég: Szabó T. Anna író, költő, műfordító
  • OKTÓBER 12.: Igor Buharov, Ivan Buharov: Az itt élő lelkek nagy része (magyar kísérleti játékfilm, 2015, 92’) – vendég: Závada Péter költő, drámaíró, zenész 
  • OKTÓBER 26.: Szilágyi Zsófia: Egy nap (magyar filmdráma, 2018, 99’) – vendég: Mán-Várhegyi Réka író, szerkesztő
  • NOVEMBER 9.: Tarr Béla: A londoni férfi (francia–német–magyar–angol filmdráma, 2007, 132’) – vendég: Lanczkor Gábor költő, író, műfordító 
  • DECEMBER 7.: Xantus János: Werther és élete (magyar kisjátékfilm, 1976, 30’) – vendég: Szőcs Petra költő, filmrendező   
  • DECEMBER 14.: Szervezés alatt.

A KLUB VEZETŐIRŐL:  

Dr. Csobánka Zsuzsa Emese író, költő, tanár, Metamorphoses meseterapeuta. Szépíróként négy regénye és három verseskötete jelent meg. Az ELTE-n doktorált neveléselméletből, kutatási területe a kortárs irodalom tanításának lehetőségei irodalomórán. Csobi Sound elnevezésű programja a kortárs irodalom és a diákok között teremt kapcsolódási lehetőséget belföldön és határon túl (Szerbia, Szlovákia, Írország) egyaránt. Két éven át a Kőrösi Program ösztöndíjasaként a magyar kultúra követe volt Írországban. Irodalmi rendezvényeken előadóként, moderátorként és szervezőként is rendszeresen közreműködik.

Teszler Tamás szerkesztő, moderátor, filmes rendezvényszervező. Filmes tevékenységét az Országos Diákzsűri és a szervezet által működtetett Zöld Holló Magyar Filmtörténeti Filmklub vezetőjeként kezdte az ezredforduló elején. 2008 és 2013 között az Odeon-Lloyd Mozi üzemvezetője és filmes rendezvényszervezője, később a Magyar Nemzeti Digitális Archívum munkatársa. 2016 óta alternatív filmterjesztéssel foglalkozik. Több mint tíz éve a Verzió fesztivál szervezője, 2018 és 2020 között a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének alelnöke. 2018 óta szkriptdoktori, korrektori és szerkesztői munkát végez.