World Press Photo – Lencsén át a világ

Szerző, fotók: Marity Mira

Ha szeptember vége, akkor World Press Photo – ez a jeles esemény immáron hagyománnyá vált minden vizuális kultúrát és fotó zsurnalizmust kedvelő ember számára. Szeptember 24-én hivatalosan is megnyitotta kapuját a világ egyik – ha nem a – legrangosabb fotós megmérettetése a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítás október 31-ig tart, nem érdemes kihagyni.

Világot körbejáró képek

Hihetetlen, hogy 1955-ben kezdődött ez a rangos fotópályázat, és azóta a vizuális újságírás, sajtófotózás és digitális történetmesélés legjobbjainak osztják ki a díjakat a zsűri tagjai a versenyen. Az évek, évtizedek során rengeteg tehetséges magyar alkotó zseniális képe is bekerült a legjobbak közé, főleg természetfotózás kategóriában. A múzeum igazgatója, L. Simon László is ezzel kapcsolatban kezdte meg nyitóbeszédét. Volt idő, amikor úgy érezhettük, hogy le vagyunk maradva a kortárs művészeti törekvésektől, és ez némi frusztrációra adhatott okot. De aztán jöttek az 50’-es évek, és a magyar fotográfia berobbant a világ élvonalába. S noha idén nem született magyar díj, a ’Nature and Environment’ etap zsűrijében Horváth Eszter World Press Photo-díjas fotográfus is helyet foglalt. (Ő az, aki tavaly első díjat vihetett haza a ’Környezet’ kategóriában a híres jegesmedvés képével.)

Hiteles és megható

Ezeket a jelzőket használta a megnyitón Révész Tamás, a kiállítás szervezője. Elmondta, hogy a budapesti tárlat a világ második leglátogatottabb WPP eseménye. Idén 74 470 képből válogatták ki a díjazott 151 darabot. 130 országból és 4315 fotóstól érkeztek a pályaművek. „Az, amit itt látunk, az úgy igaz, ahogy van.” – fogalmazott a fotográfus, és elmondta azt is, hogy a képeket szó szerint pixelről pixelre ellenőrzi a szakértő zsűri. Sokakban biztosan felmerül az a kérdés, hogy vajon mit lehet elmondani vizuálisan két olyan erős és drámai év után, amelyben a pandémia uralta a világot. A covid valóban kikerülhetetlen topikja a híreknek, de emellett még két hangsúlyos téma uralta a képek világát is: a rendkívül fontos és aktuális klímaválság, és a folyamatosan napirenden lévő társadalmi tüntetések, megmozdulások.

Révész Tamás emellett külön felhívta a figyelmet a két kísérőkiállításra. A ’Digital Storytelling’ (digitális történetmesélés) a multimédiát kombinálja a dokumentarista filmes eszközökkel, és folyamatos moziélményt nyújt a moziteremben. A Szebeni Műhely jubileumi tárlatán 15 magyar fotóművész képeiből kaphatunk körképet és látleletet az elmúlt évek hazai hangulatából, „Helyek, helyzetek, emberek” gyűjtőcímmel. A kiállítás címe is egyben az, hogy ’Látlelet’, a repertoár bővebb válogatását pedig gyönyörű albumba rendezve adta ki a Szebeni Műhely.

Humánus és független

Talán ez a két legfontosabb állítás az, ami a világkiállítás alapítványára abszolút jellemző. A World Press Photo Foundation egy független non-profit szervezet, amely képein keresztül valós eseményekről, valódi emberekről mond el igaz történeteket. Ez a fajta hitelesség, ami rányomja bélyegét a képekre, amelyek a vélemény- és sajtószabadság jegyében készülnek. Az idei tárlaton mindenki találhat magának kedvenc fotót vagy fotósorozatot. Bármilyen nehéz is, de ha elrugaszkodunk és feledni tudjuk egy pillanatra a világjárványt, akkor igazi kincsekre csodálkozhatunk rá. Átütő erejű például Karolina Jonderko képesszéje Lengyelországból, Reborn/Új(já)szülöttek címmel. A valódihoz megszólalásig hasonlító, hihetetlenül élethű babákról bárki azt hinné, hogy csak alszanak. A vinilből és szilikonból készített csecsemők valójában nem csak a különleges babákat gyűjtők számára készülnek, hanem például terápiás céllal azoknak, akik elveszítették a gyermeküket.

Delejes és varázslatos az a képsorozat, amit Alexey Vasilyev hozott magával Oroszországból, Jakutföldről. A szaha kultúrát a filmkészítésen keresztül bemutató jakutokról szóló misztikus és különleges fotók első díjat hoztak készítőjének. A sokak szerint a világjárványnál is égetőbb drámákat hozó globális klímakrízis újfent erős és sokkoló képeket produkált a World Pressen. A 2020-as kenyai sivatagi sáskajárás, a mianmar-i természetromboló jade bányászat, a brazíliai erdőtüzek ihlette drámai fotók hangulata sokáig elkísér még minket a kiállítás után is. Érdemes tehát októberben ellátogatni a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol az elmúlt év autentikus, megindító és esztétikus summázását látjuk a világ eseményeiből.

https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/world-press-photo-kiallitas-2021

,