Vidéki turnéra indul a 11. Frankofón Filmnapok, kezdődik a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton a Francia Intézetben

Telt házas vetítések, izgalmas közönségtalálkozók, felejthetetlen jubileumi események jellemezték a 11. Frankofón Filmnapokat Budapesten. A filmes válogatás alkotásai szeptember 28-tól indulnak bő egy hónapos vidéki turnéra, egészen november elejéig. A Filmnapok ebben az évben még több vidéki moziba jut el, az idei helyszíneken – Debrecen, Eger, Győr, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pannonhalma, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém – a Budapesten bemutatott filmek nagy részét eljuttatjuk a közönséghez, természetesen alkalmazkodva a helyi igényekhez.

A Francia Intézetben is folytatódik a filmek ünnepe, hiszen a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton mintegy 10 vetítésének és szakmai programjának a Francia Intézet lesz a helyszíne szeptember 22. és 26. között.  

A 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton egy egészen különleges filmkoncerttel nyitja a vetítéssorozatot: A Chapelier Fou, a francia downtempo elektronika egyik legegyedibb hangú, páratlanul változatos zenét komponáló alakjának filmkoncertjével, akinek már a zenéje is új és új meglepetéseket tartogat, de az élmény a koncert alatt vetített 1962-es sci-fi kísérleti film és Moholy Nagy Marseille régi kikötője c. rövidfilmjének vetítésével lesz egészen elképesztő. Idén ünnepeljük Jancsó Miklós születésének 100. évfordulóját. Ez alkalomból láthatjuk a magyar-francia kooperációban készült Sirokkó és A hajnal c. alkotásait. Anda Géza, magyar származású svájci zongoraművész születésének ugyancsak 100. jubileumára emlékezünk meg egy igazi kuriózumnak számító, a művész életéről és munkásságáról szóló 1966-ban készült filmmel. A Bertrand Tavernier retrospektív keretében az Isabelle Huppert-rel forgatott Nagytakarítás, illetve a Romy Schneiderrel készült Halál egyenes adásban kerül bemutatásra. A Párizs királyában Philippe Noiret mellett tűnt fel aLisa Lanskát alakító, akkor még főiskolás Varga Veronika, akit ez a szerepe tette ismert színésznővé. Georges Méliès a filmtörténet nagy mágusa, a trükkök első mozgóképes mestere volt. 1896 és 1913 között több mint 500 filmet forgatott, de 1923 körül csődbe ment és maga égette el lebilincselő alkotásait… Ki volt ez a különös ember és mi lehetett a titka? A Méliès rejtély című életrajzi dokumentumfilm tesz kísérletet a kérdés megválaszolására.

Forrás: Francia Intézet