Grandiózus fényfestés és fáklyás bajvívás az első Hadfiak Seregszemléjén

2021. szeptember 25-én a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány első ízben rendezi meg a Hadfiak Seregszemléjét a Tatai várban. Az ifjúsági katonai hagyományőrző csapatok bemutatkozása mellett, Magyarország csodálatos, gótikus táblaképeit festik fel a tatai vár falára. A gyerekek számára pedig fáklyás bajvívást rendeznek. 

A Tatai várban megrendezett egész napos eseményen a katonai hagyományőrző ifjúsági csapatok bemutatkozása mellett rendkívül színes és izgalmas programokkal várják az érdeklődőket; a hadi és harci bemutatók mellett a gyerekek egy több órás csatajáték keretében páncélos török vitézekkel küzdhetnek meg élő zenei kíséret mellett. Amíg a „harcosok” kipihenik a küzdelem fáradalmait régizenei koncertek szórakoztatják a látogatókat, fellép a Tabulatúra régizene-együttes, a Hajdux zenekar, Aprája dudazenekar és az Igriczek, az estét pedig a Misztrál együttes koncertje zárja.

Sötétedés után pedig fényárban úszik majd a Tatai vár fala: Jankovics Marcell – Méry Gábor Felvidéki gótikus templomok I-XII. című albumsorozatának kiválogatott fotóinak fényfestése kápráztatja el a közönséget, míg a gyerekek egy éjszakai fáklyás bajvívásban mérhetik össze tudásukat, amelyet historikus zene kísér.

Zsolnai Gábor, az alapítvány kurátora kiemelte, hogy az egész napos családi eseménnyel a fiataloknak szeretnék bemutatni a katonai hagyományőrzés jövőjét és múltját az ifjú vitézektől a huszárokon át a honvéd katonákig. A seregszemlén történelmi hadizászlórekonstrukciók vonulnak fel a történelmi zászlók napja alkalmából. Napközben szablyatáncot és különböző kardtáncokat, huszár verbunkot is láthat a közönség.

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány – szándéka szerint – a magyarságtudatot hivatott erősíteni, az erkölcsösség, az önazonosság, a kulturális, történelmi, keresztény hagyományok megismertetésével és megszilárdításával. Cél, hogy a bajvívó szakkörök minden fiatal és fiatal felnőtt számára bárhol elérhetőek legyenek, a felnőttképzés keretében pedig minél több instruktort képezzenek, akik a Kárpát-medence területén terjesztik ezt a tevékenységet és adják tovább a megszerzett tudást.

Résztvevők:  Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület,

Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium

Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület

Kiskunmajsai Tomori Pál Gimnázium honvéd kadétjai

Vértes Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület

Salföldi Kopjások Alapítvány

A fonyódi I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium

Búzaszem Alapítvány Apródcsapata

Honvédsuli Egyesület

Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület Kishuszár tagozata

Szent György Lovagrend Apródképző

Ábel a Székelyföldi gyermekekért Alapítvány 

Tata Várának Seymenjei

Ősi Lófajtákat Tenyésztők Egyesülete

Nyargaló Lovas Hagyományőrző Egyesület

Első Hadfiak Seregszemléje

(2021. szeptember 25.)

Tatai vár

Műsorvezető: Horváth Szilárd

11.30 – Hagyományőrző ifjak felvonulása a Történelmi Zászlókkal

12.00 – Programkezdés: íjászat, csatajáték, páncélsimogató, testbeszéd ló és ember között, lovas bemutató, török-magyar csatajáték

13.30 – Hagyományőrző csapatok bemutatói, táncház, Kökörcsin néptáncegyüttes: huszárverbunk

15:00 – Tabulatúra régizene-együttes

16:30 – Hajdux koncert

17:45 – Aprája dudazenekar

18:00 – Igriczek

19.00 – Gyermek éjszakai fáklyás bajvívás historikus élőzenei kísérettel – Fényfestés a felvidéki középkori templomok gótikus táblaképeiből

19.30 – Misztrál koncert

Az esemény alatt a Sub Rosa zenekar biztosítja a térzenét.

Forrás: Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány