Cserepek, félálomban – Mészöly lírai énje elevenedik meg egy különleges hangulatú előadásban

Mészöly a zsinagógában – Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska 2021 nyarán született zenés irodalmi estje most a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga különleges terében látható, kiegészülve hangszerekkel, zongorajátékkal, kórussal, templomi hangulattal, spirituális térbe megálmodott hangszereléssel, mégis kortárs-művészeti izgalmakkal és költészettel. Egyszeri és megismételhetetlen előadás, csak a Budapesti Őszi Fesztiválon.

Az előadópáros Térey János és Pilinszky János után az idén 100 éves, nagyhatású szerző, Mészöly Miklós lírai művészete és a szakrális épület szelleme előtt tiszteleg a Cserepek, félálomban című előadással, vendég-zenészekkel és énekesekkel kiegészülve.

Az irodalom izgalmas és szexi

Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője az irodalmi estek megálmodója, „szellemi atyja” számára az irodalom fontos ügy, ezt az érzést közvetítik a közönségnek is.

Mi Franciskával másképp adunk elő, mint szoktak, és ez a másfajta közelítés, a barátibb, érzékenyebb attitűd hozhatja közelebb az embereket az irodalomhoz. Az irodalom izgalmas, szerethető és főleg: napi ügy, fontos ügy, szexi ügy, csak a tanárok és irodalomtörténészek akarják valami szörnyű komoly dolognak beállítani. Azért szeretek irodalmi műsorokat csinálni, mert közben újra felfedezek alkotókat, ami nagyon sokat ad nekem. Mészölyt eddig mint irodalomszervező gurut meg regényírót ismertük a legjobban. Pedig mellesleg pazar költő volt. Ez nemcsak irodalmi előadás, hanem felfedezés, rácsodálkozás is. Ezért is vált a mániánkká, a műsorainkat folytatjuk Kassákkal, aztán zsoltárokkal, aztán Szerb Antal következik az eddigi Pilinszky-, Térey- és Mészöly-előadásaink után. Franciskával a közös alkotás valahogy megnyugtató, ő az, aki mederbe tereli a rengeteg ötletemet. Nincsenek színfalak, kreativitás van, egy nagy kalap, amibe mindent beledobálunk.

Utazás a versek világába

Mészöly Miklóst a huszadik század második felének legnagyobb magyar írójaként tartja számon a szakma, mégis versei kevéssé ismertek. Törőcsik Franciska színésznő számára Mészöly művei olyanok, mintha jól ismerné azt, aki írta a sorokat.

A költői képek, bármilyen elrugaszkodottak is, olyanok, mintha már láttam volna őket valahol, vagy, mintha pontosan tudnám hogyan képzelte el Mészöly maga. Persze ez valószínűleg nem így van, de az igazán jó művészet azt gondolom, ilyen. Mészölyt nem elsősorban a versei alapján ismerik az emberek, pedig megérdemelnék, hogy szélesebb rétegekhez eljussanak. Zsolt válogatta a verseket, és a zenéket, ő szerkesztette a műsort, nekem már csak az előadásmódon kellett agyalnom, illetve, hogy a hol melyik gondolatot szolgálja legjobban az adott zene, vagy épp melyik gondolat passzol legjobban egy-egy zenei motívumhoz. A zene segíti a szöveg befogadását, és még színesebbé teszi utazást a versek világába. Az egyszerre több műfaj jelenléte a színpadon különleges élményt ad a nézőknek.

És hogy ők mit néznek meg a fesztivál alatt?

A Cserepek, félálomban október 4-én, 20 órától látható a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. És hogy mire érdemes még ellátogatni a Budapesti Őszi Fesztivál alatt? Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska is ajánlott néhány programot, amikaz ő érdeklődésüket felkeltette:

Prieger Zsolt sok mindenre kíváncsi a repertoárból: október 10-én a Dukay 70+1, Kondor Ádám, aki október 5-én lép fel a Rumbachban, de az az Ultrahang Fest, Hegymegi Mátéék Dantéja, az október 2-i Tandori-est is nagyon érdekesnek ígérkezik. 

Törőcsik Franciska a színház és a tánc műfajából válogat: Bodó Viktor rendezésére nagyon kíváncsi vagyok, de a táncművészeti előadások is felkeltették az érdeklődésemet.

További információk az előadásról: https://budapestioszifesztival.hu/esemeny/cserepek-felalomban/

Információk a helyszínről: Az épület szent hely. Kérjük, ennek megfelelő ruházatban érkezzen. Férfiaknak fedetlen fővel a zsinagóga területén tartózkodni tilos. A belépéskor biztonsági ellenőrzést végeznek, emiatt kérjük jóval a kezdés előtt érkezzen.

Forrás: Budapesti Őszi Fesztivál

,