Irány a város! Megint divatba jöhet a flangálás?

Számos építészeti, természeti és kulturális kincs található minden városban, csupán el kell sajátítani a kószálás, vagyis a flangálás művészetét, ahogyan a franciák is tették! A National Geographic csatorna a városok kedvelőinek és a tanulni vágyóknak egy különleges négy hetes műsorfolyamot állított össze, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat is megismerhetnek a nézők.

Berlin – Fotó: National Geographic

A koronavírus az utazási szokásokat is megváltoztatta egy időre, hiszen többen választották a magyarországi úticélokat és sokan döntöttek úgy, hogy inkább körbe néznek a saját városukban. A cél nélküli sétálgatás is hozhat új tapasztalatokat és flow-élményt, amennyiben elsajátítjuk ennek a művészetét!  A flâneur, vagyis a városban céltalanul sétáló, kóborló ember, a 19. századi Franciaország egyik fontos szimbóluma. Ebben a században, az iparosodás az következtében átalakult az építészet, a város szerkezete, létrejöttek a nagyvárosok. Ezzel egyidejűleg megjelent a modern, városi ember is, akinek megváltozott az élettere, ezzel együtt az életmódja is. Népszerűvé vált a lassú gyaloglás a város utcáin – a kószálás művészete pedig a városok egyik megismerési módjává vált. A bámészkodás, a ráérős tempóban való sétálás, vagyis a flangálás, lehetővé teszi a mindennapi élet megfigyelését, és a város érdekességeire való rácsodálkozást is.

Nápoly – Fotó: National Geographic

A városban való csatangolás művészete elsősorban azzal kezdődik, hogy elég időt hagy magának a városlakó ember a sétálásra, és olyan szemmel néz körbe a megszokott tereken, mintha addig soha nem látta volna. Valamint, ráérősen, komótosan gyalogol, miközben az épületek tetejét, homlokzatát, és a látókörébe akadó minden apró tárgyakat is alaposan megfigyel; tulajdonképpen utazó szemmel tekint a saját városára és rácsodálkozik a város kincseire.

New York – Fotó: National Geographic

A National Geographic a városok kedvelőinek és a tanulni vágyóknak egy különleges négy hetes műsorfolyamot állított össze Irány a város! elnevezéssel, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat, építészeti remekműveket is megismerhetnek a nézők. A városokra és az építészetre koncentráló műsorok szeptember 23-tól október 15-éig lesznek láthatóak a National Geographic csatornán. Ebben a kiemelt időszakban olyan műsorok szerepelnek, mint a Városépítők: a gondolatébresztő sorozat a Föld nyolc ikonikus metropoliszának gondjait, sikereit, problémáit és megoldásait tárja elénk. Nápolyra például egy aktív tűzhányó jelent veszélyt, Tokió és New York pedig a globális felmelegedés következményeitől retteg. A Városépítőkből kiderül az is, mennyire más lenne Párizs, ha nem létezett volna a híres Haussmann báró, az urbanizáció zseniális, jövőbelátó irányítója. Valamint, „közelebbről” megtekinthetjük milyen high-tech épületekről híres Seattle: az ikonikus Space Needle torony, a Washington-tavon épült úszó híd és a világ legnagyobb átmérőjű fúrt alagút is szerepel a sorozatban.

Tokyo Fotó: National Geographic

Forrás: NatGeo