Élő tárgyakat mutatnak be a budapesti öko-art fesztiválon

Mi is az öko-art? Mitől lesz egy művész vagy egy műalkotás környezetbarát? Hogyan lehet barátságban élni a természettel, és ebben a szellemben alkotni? Mik azok az élő tárgyak? Mindez kiderül szeptember 23. és október 12. között a Művészet a Jövőért Nemzetközi Öko-Művészeti Fesztivál programjain.

A nemzetközi környezettudatos művészeti fesztivált 2009 óta évente rendezik meg különböző helyszíneken. Így például Los Angeles, San Francisco vagy San Diego is helyet adott neki. Idén a BMK Galériában látható 3 héten keresztül. Az esemény az Európai Fenntarthatósági Hét 2021. hivatalos részeként és a Kultúrházak Éjjel-Nappal keretében valósul meg.

A fesztivál alapítója és művészeti vezetője Reök Cecília, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen mesterdiplomázott, és oktató alkotóművész.

– Az ökoművészet, ökodizájn egy összetett alkotói folyamat. Már a tervezéstől elkezdve, a felhasznált alapanyagokig, a gyártás során, az értékesítéskor is arra törekszünk, hogy a lehető legkisebb károsanyag-kibocsátással, természetbarát anyagokból és módon készüljenek a termékek, műalkotások – mutatja be az öko-art lényegét Reök Cecília. – Maga a kifejezés újszerű, de tulajdonképpen visszanyúlás őseink hozzáállásához, amikor nem volt hulladék, minden természetes anyagokból, minimális energiafelhasználással készült.

– A rendezvényen magyar és külföldi kiállítók is képviseltetik magukat, érkeznek Csehországból, Finnországból, Észtországból is. Magyarországról a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Öko-dizájn kurzusának projektjeit emelném ki, az Eco Design Team, valamint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum alkotóit, de szerencsére hosszú a lista – teszi hozzá.

A 12 éves múlttal rendelkező Fesztivál eddig 38 ország környezettudatos művészeinek és intézményeinek az együttműködésével illetve támogatásával valósult meg, melyek között nagykövetségek, minisztériumok, múzeumok, kulturális intézetek és egyetemek képviseltették magukat.

Bármilyen területen megvalósítható a környezettudatosság, a fesztiválon egyszerre lesznek jelen képzőművészeti alkotások, és ilyen szemlélettel gyártott öko-design használati tárgyak. Beszélhetünk festményekről, szobrokról, installációkról, ékszerekről, ruhákról, kiegészítőkről – cipők, táskák, övek – vagy lakberendezési tárgyakról, bútorokról is. Sőt – bár a kifejezés paradoxonnak tűnhet – élő tárgyakat is bemutatnak.

– Az élő tárgy azt jelenti, hogy szó szerint élő növények felhasználásával készül, oly módon, hogy a növények nem sérülnek, olyan körülmények között, olyan technikát használva, hogy épek maradnak, és természetesen gondozást, például vizet és napfényt igényelnek. Az Eco-Design Team innovatív élő tárgyai például ékszerek, amit a testünkön viselünk, vagy a közvetlen környezetünket szépítő élő dekorációk – ismerteti Reök Cecília.

A fesztivál arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyes emberek is mennyi mindent tehetnek a környezetért, ha odafigyelnek, hogy természetes tárgyakkal vegyék körül magukat, és minél kevesebb energiát használjanak, kerüljék a fölösleges hulladék keletkezését. Korosztálytól függetlenül mindenki számára érdekes lehet a fesztivál, amely több, mint kiállítás. Bemutató, előadás, konferencia, fórum, performance is látható és hallható. A résztvevők a művészek segítségével maguk is kipróbálhatják, milyen az öko-alkotás.

A megnyitó szeptember 23-án 18 órakor lesz, a fesztivál október 12-ig látogatható.

A kiállítás Facebook-eseménye:

https://www.facebook.com/events/732332514834093/?active_tab=about

Forrás: Művészet a Jövőért Nemzetközi Öko-Művészeti Fesztivál