Átváltozás hídján járva

“Átváltozás – Sorsok & Dalok” címmel lemezbemutató koncertre készül Guessous Mesi, Junior Prima díjas énekes-dalszerző, aki új albumán nagyrészt nehéz sorsú gyermekek és felnőttek történeteit dolgozta fel. Partnerintézményekkel együttműködve történt az interjúalanyok kiválasztása, akik pozitív kisugárzásukkal, alázatukkal, lelki erejük nagyságával, életbölcsességeikkel példák lehetnek mindannyiunk számára. A különleges hangzásvilágáról ismert, szociálisan is kifejezetten érzékeny művésznő szeptember 28-án a Lóvasút Kulturális Központban vár mindenkit szeretettel a közös átváltozásra.

Guessous Mesi © Raffai Zsófi

„Innovatív művészeti-társadalmi kezdeményezés eredménye az „Átváltozás” album, mely hátrányos helyzetű emberek sorsát önti dalba a pozitív változás tükrében. E lélekemelő, inspiráló alkotásokat most először visszük teljes egészében színpadra úgy, hogy a koncerten többen jelen lesznek az interjúalanyok közül, illetve a partnerintézményeink is képviseltetik magukat. Nagy várakozás van bennem.” – mondja Guessous Mesi.

A Tom-Tom Records gondozásában megjelenő album nagy része (13 dal) egy rendhagyó és több éves alkotási folyamat gyümölcseként született. Az énekesnő interjúsorozatokat készített peremhelyzetben élő, nagyrészt hátrányos helyzetű gyermekekkel és felnőttekkel. Az ő értékes belső gondolataik válnak zenévé Mesi és zenésztársai művészi megfogalmazásában. A különböző partnerintézményeknek (pl. Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Cseppkő Gyermekotthon, Pető intézet, MUS-E) köszönhetően megvalósuló beszélgetéseken elhangzott mondatok, történetek dalszövegekké formálódtak.

„Mindenkiben ott él egy “kicsi hős”, aki „megmozgat száz hegyet”, aki átváltozik pillangóvá, vagy Vasemberré, vagy csak egyszerűen képes a buktatókon önmagát és másokat is átsegíteni a Fennvalóba vetett bizalommal. Egy olyan „fényes szikra”, ami „nem parancsol és nem panaszol” és igazán szeret. Ez a „fényes szikra” ott lakozik mindannyiunkban.” – vallja az énekesnő.

Mesi rendszeresen koncertezik a világ különböző pontjain Ázsia országaitól egészen az Egyesült Államokig. Számos népzenei, világzenei és jazz lemez közreműködő énekese. Első önálló koncertjét 18 évesen adta szülővárosában, Debrecenben, amelyen a népdalok mellett a jazz, a musical és a könnyűzene világa is képviseltette magát. Eltérő formában, de ez a fajta színes, műfaji nyitottságon alapuló zenei világ most visszaköszön a 2020 végén megjelent „Átváltozás” című legújabb lemezén, amelynek hátteréről és születéséről 2017-ben TEDxYouth@Budapest előadóként is mesélt. Az album egyfajta “játszótere” a népdalok anonimitásának és a bimbódzó szerzői lét gyümölcseinek. A pandémia miatt tavaly elmaradt lemezbemutató koncert szeptember 28-án végre megvalósulhat.

Bővebb információ: https://lovasut.jegy.hu/program/guessous-mesi-atvaltozas-dalok-sorsok-lemezbemutato-koncert-120378/694913

© Raffai Zsófi