A kapcsolati dinamikák néma titkai – Kovács Domokos szólóestje a Bethlenben

A Manna, Dancing on a Grinder címmel, szeptember 18-án mutatja be Kovács Domokos legújabb szóló produkcióját a kortárstánc és a bábszínház kettőséből született új forma, a fizikai bábszínház nyelvén. Az előadás a párkapcsolati dinamikákra fókuszál, a szerelmesek hierarchiájára vagy egyenrangúságára, mindezt egy életnagyságú báb és egy különleges tehetségű fiatal művész néma táncában megfogalmazva. A produkciót a Bethlen Téri Színházban láthatja a közönség szeptember 18-án.

© Sin Olivér

Kovács Domokos 2017-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, bábszínész osztályba járt, de nemcsak színművészként, hanem rendezőként, táncosként és koreográfusként is tevékenykedik. A Dancing on a Grinder című szólóestje inkább duettnek tekinthető, hiszen az előadás során végig egy embernagyságú báb a partnere. A Kárpáti Panna alkotta látvány egy törékeny, szinte áttetsző figurát hoz elénk, ami lassan kel életre a színpadon, azonban amint megtelik mozdulatokkal, számtalan asszociációra ad lehetőséget a közönségnek.

„A mozgásanyag megtalálásakor végig azzal kísérleteztem, hogyan tudunk állandó kölcsönhatásban lenni a bábbal. Egy olyan létezési formát kerestem, amiben nem csak egymás partnerei vagyunk, hanem elidegeníthetetlen részei egymás létezésének, annyira, hogy egyikőnk ne lehessen értelmezhető a másik jelenléte nélkül.” – mondja Kovács Domokos bábművész.

© Sin Olivér

Az előadás azt vizsgálja, hogyan befolyásolják a tradicionális férfi-női szerepek egy párkapcsolat dinamikáját. Mennyire predesztinálják a kapcsolati erőviszonyokat a társadalom által elvárt, hagyományos szerepkörök? Elkerülhetetlen a dominanciabeli különbség, vagy képesek vagyunk egyenrangú partnerekként együtt létezni? Az előadás a heteronormatív szerepek és minták jelenlétét két férfi kapcsolatán keresztül mutatja be, akik látszólag függetlenek a nemi szerepek által kirajzolt hierarchiától, mégis nehezen tudnak szabadulni tőle.

A rendező-koreográfus-alkotó munkáját Nagy Orsolya dramaturg segítette, Fejes Kitty konzulens pedig a mozgásvilág megteremtésében vett részt. A nonverbális előadáshoz a zenét Vranik Krisztián komponálta, az előadás fényeit Váradi András álmodta meg.

Az előadást egyetlen alkalommal tűzi műsorára a Bethlen Téri Színház, szeptember 18-án este 19 órakor.

© Sin Olivér

DANCING ON A GRINDER

Látvány: Kárpáti Panna
Zene: Vranik Krisztián
Dramaturg: Nagy Orsolya
Fény: Váradi András
Konzulens: Fejes Kitty
Rendezőasszisztens: Láng Zsuzsa
Produkciós asszisztens: Erdélyi Adrienn
Produkciós menedzser: Gáspár Anna

Rendező-koreográfus, előadó: Kovács Domokos

jegyvásárlás: https://www.jegy.hu/program/dancing-on-a-grinder-kovacs-domokos-manna-125921/738010

Forrás: Manna