NYITOTT STÚDIÓK A BUDAPEST DESIGN WEEKEN

A Budapest Design Week (BDW) szervezésében ismét betekinthetnek az érdeklődők a hazai designerek és alkotók műhelyeibe a Nyitott Stúdiók program keretében. A látogatók nemcsak a kulisszák mögé leshetnek be, hanem lehetőségük nyílik személyesen is megismerni a márkák mögött álló kreatív elméket. A résztvevő műhelyek változatos offline és online programokat, bemutatókat és workshopokat kínálnak azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a munkafolyamatokat a tervezői asztaltól a gyártásig, vagy szeretnék egyenesen az alkotóktól hallani a brandek és kollekciók történetét. A Nyitott Stúdiók programsorozat már szeptemberben kezdetét veszi és a Budapest Design Week ideje alatt, október 8-17. között is folytatódik.

© Mohai Balázs

Résztvevők

A Nyitott Stúdiók résztvevői között megtaláljuk Juhász Ádámot, aki egy személyben vezetője, tervezője, gyártója és értékesítője az ADAMLAMP aprólékos, kézimunkával készített lámpáinak. Betekintést enged műhelyébe és a hagyományos népi minták ihlette alkotásaiba a Magyar Formatervezési Díjas Révész Eszter, a DREAMING THREADS plasztikus textíliáinak megálmodója. Megismerhetjük Németh Edinát, aki a pop-up képeslapoktól az egész tereket betöltő, grandiózus installációkig terjedő ötleteit valósította meg EDINA’S PAPER márkanév alatt. Bemutatkozik Halmi Fanni upcycling szemléletmódot kitűző márkája, a FANNiHALMi Bridalwear, amely újrahasznosított anyagokból készült, egyszerre vintage és friss megjelenésű menyasszonyi ruháival üde színfolt a piacon. Pop-up store-ral és estébe nyúló bulival várja a látogatókat Horányi Kinga, aki az IKIIKI márkanév alatt futó, fémhabból készült ékszereit mutatja be. A Holánszky Réka, Lakatos Ábel és Vörös Réka vezetésével létrejött KÖZMŰ progresszív közösségi alkotóműhely két helyszínnel és több kézműves workshoppal vesz részt az idei Budapest Design Weeken. Megismerhetjük a NATURELAB alapítóját, a kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozó Veszprémi Lilit, aki online workshopokon avatja be az érdeklődőket a mintatervezés rejtelmeibe. Részt vesz az eseménysorozaton Varró Zoltán belsőépítész is. A jól ismert interior design márka  a VARRODESIGN tervezője Tatár Csilla televíziós műsorvezetővel beszélget karrierje indulásáról és a Golden Key Awards elnyeréséről. Rendhagyó ötlettel készül a design hétre az első budapesti designmenedzsment műhely, a Göttler Anna, Oravecz Júlia és Tornyánszki Éva által alapított KULTÚRGORILLA: a nézők egy “etikus-designer reality show” keretein belül online vehetnek részt egy kirakat-installáció megtervezésében. A Lakosi Krisztián és Lakosi Richárd által alapított L² STUDIO Budapest egyik legmenőbb grafikai stúdiójává nőtte ki magát, online programjuk során pedig a már megvalósult és a még készülő projektjeik színfalai mögé is beleshetünk.

Az érdeklődők megismerkedhetnek Szarvas Valentin politikai-társadalmi kérdéseket feszegető ruhamárkájával, a VALENTIN SZARVAS-sal és a designer által létrehozott Terike from Budapest online magazinnal is. A designer a BDW alkalmából fiatal tervezőkkel készített hiánypótló interjúsorozattal készült a közönségnek divat tematikában. Az URBA csapata kedvenc budapesti kávézóink és éttermeink belső tereinek kialakítása után a nemzetközi piacot is meghódítja: a Nyitott Stúdiók programsorozat keretein belül a márka két alapítója, Lengyel Márton és Vízkelety Rita tart online idegenvezetést a cég legújabb, bécsi showroomjában, aki pedig október 8-17. között Bécsben jár, azt személyesen is örömmel fogadják. Az ERGOMÁNIA alapítója, dr. Rung András az elsők között hozott létre UX-tervezéssel foglalkozó vállalkozást. Az elmúlt években a szolgáltatások köre grafikai tervezéssel és a hangalapú interface-ek fejlesztésével is bővült.

Lehetőségünk nyílik közelebbről megismerni az OLEANT LIGHTING-ot, Danczkay Péter brandjét, akinek az immár 16 országban jelen lévő alkotásai közt a 6 méteres függőlámpától egészen a kisebb világítótestekig találunk darabokat. A REBU CERAMICS játékos, formabontó kerámiáiért nemcsak a hazai, hanem a külföldi vásárlók is rajonganak: nem csoda, hiszen Rácz Rebeka alkotásai próbára teszik és kiparodizálják hétköznapi tárgyainkat, gyakran elgondolkoztatva a vásárlókat. Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid közös stúdiója, a PARADIGMA ARIADNÉ tervezői a hagyományos építészeti feladatok mellett konferenciákat és workshopokat is szerveznek, munkáik között pedig a családi házaktól kezdve a pavilonokon át az egyedi tapétákig számos izgalmas tervet megtalálunk. A VIAPLANT célja a természet becsempészése az enteriőrökbe, melyhez Szakács Barnabás tájépítész saját szabadalma, a különleges gyártási eljárással készült viaplantó nyújt alapot. Szakács prezentációkkal és workshopokkal várja az érdeklődőket, melyek fókuszában a növény, mint beltéri burkolat áll. A Nyitott Stúdiók programsorozat során Somoskői Gábor márkája, a KEZEMURA egyedi mázas csészéivel és kiegészítőivel is közelebbről megismerkedhetnek a résztvevők. A brand tervezője stúdiólátogatásra invitálja a látogatókat október 7-én és 8-án 14:00-16:00-ig, melynek során különleges teák kóstolására is lehetőség nyílik.

A programsorozat finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

,