Változatos évadot hirdet a Duda Éva Társulat

Új produkciók, új helyszínek, továbbjátszások és fesztivál-megjelenések, illetve  táncfilm-sorozat és cserebere-vásár a Duda Éva Társulat 2021/2022-es évadának kínálatában.

A közelmúltban nagy sikerrel bemutatott és a Nemzeti Táncszínházzal közösen létrehozott RAMAZURI című tánc-cirkuszi kavalkádot legközelebb szeptember 25-én láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkusz Szinergiák programsorozatában. A Földes Eszter és Mészáros András vendégszereplésével készülő est a darab különleges kiadása, amely most egyetlen alkalommal lesz látható ebben a formában. Az élőzenével kísért, nagyszabású show akrobatikai elemekkel tarkított egyvelege a kortárstánc és a cirkusz műfajának, melyben derűs és szellemes koreográfiák követik egymást. Ezt követően a Nemzeti Táncszínházban játsszák újra az előadást a Budapest Táncfesztivál keretén belül október 4-én.

RAMAZURI © Gordon Eszter

A pandémia alatt létrehozott PRIZMA című előadást februárban online mutatta be a Társulat a TRIP Hajón. Augusztus hónap folyamán már sor került két előadásra a Várkert Bazárban és Miskolcon, a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválon. A darab egyes részletei egy utcai performansz formájában jelentkeznek legközelebb  október 8-án a Móricz Zsigmond Körtéren, valamint várhatóan november folyamán a TRIP Hajón.

PRIZMA © Dusa Gábor

A WONDERLAND című előadás a Duda Éva Társulat környezetvédelmi és társadalmi problémákra fókuszáló produkciója szeptember 30-án új helyszínen, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban lesz újra megtekinthető.

WONDERLAND © Dömölky Dániel

A fenntarthatóság jegyében az előadást egy cserebere-vásár előzi meg szeptember 19-én, vasárnap a Jurányi Házban, ahol a Társulat tagjai – és a más csatlakozni kívánó szervezetek és személyek – már feleslegessé vált ruhadarabokat, használati tárgyakat bocsáthatnak vásárra vagy cserélhetik el egymás között. A vásár végeztével a megmaradt vagy gazdára nem talált holmikat az Oltalom Karitatív Egyesületnek adományozzák.

A fiatal alkotói generáció támogatása mindig is fontos eleme volt a Duda Éva Társulat célkitűzéseinek, prioritásainak. Az ősz folyamán két fiatal koreográfus fog berkeikben új kreáción dolgozni: Csák Beatrix, aki évek óta a csapat állandó trénere, illetve Duda Éva számos darabjában dolgozott koreográfus-asszisztensként, valamint Rónai Attila, aki a világhírű Hofesh Shechter együttesében táncolt, és most külföldi tapasztalatait kamatoztatva tér haza, hogy egy újszerű  mozgásvilágot bemutató előadás létrehozásán dolgozhasson a Társulat táncművészeivel.

Az együttes kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, az újrahasznosításra és a hulladék redukálására, ezért a tavaszi időszakban egy többrészes táncfilm-sorozattal jelentkezik, amelynek központi témája a klímaváltozás és a különböző ökológiai problémákra való figyelemfelhívás a tánc- és a filmművészet eszközeivel.

Emellett színesíti a tevékenységi palettát, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem modern szakirányának végzős hallgatói közül három növendék gyakornokként csatlakozott a Társulathoz az évad első félévére.

Forrás: Duda Éva Társulat