Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila a 92. Ünnepi Könyvhéten dedikálják a K.Ö.R.-t

A Tabló után, amely Szabó Zoltán Attila portréinterjúit tartalmazza az elmúlt két évtizedből, most a szerző új kötete (K.Ö.R.) is napvilágot látott az Antológia gondozásában. A könyv „főhőse”: Kálloy Molnár Péter. A szerző és a színművész együtt dedikálnak 2021. szeptember 4-én, szombaton (16:00) és szeptember 5-én, vasárnap (11:00) a Vígadó téren a 92. Ünnepi Könyvhéten.

Szabó Zoltán Attila K.Ö.R. c. könyve Kálloy Molnár Péterről © Juhász Melinda

Kálloy és Szabó évtizedek óta barátok, és alkotótársak egyben. Készítettek dokumentumfilmet (A koronatanú), irodalmi esteket (a József Attila Színházban éppúgy, mint az Óbudai Társaskörben vagy a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban), s néhány hete a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMIT) által szervezett nagyszegpusztai XXIII. Fiatal Írók Táborába is ellátogattak, ahol nem csak a könyvet mutatták be az értő közönségnek, de a legendás Nyugat és a kortárs Nyugat Plusz irodalmi folyóirat értékeit egybeszerkesztő zenés produkciójukkal is sikert arattak.

S ha már Nagyszegpusztán jártak, egy Fodor Ákos haikut (Civilizáció) is rögzítettek, amelyet most – a 92. Ünnepi Könyvhétre – amolyan ajándékként tettek közzé a Törzsasztal Web Tv-ben. Lásd:

A hétvégi dedikálás jó hangulatban telhet, hiszen érzékelhető, hogy a kötet iránt jelentős az érdeklődés, s a kritikusok is dicsérik azt. Páhy Anna így fogalmazott: „A K.Ö.R. nem szabályos életrajzi könyv, ennél jóval összetettebb. Mindenképpen mérföldkő a színész életében, és olyan lett, amilyen ő: picit deviáns, picit rendhagyó, nehezen kategorizálható, de emberi és őszinte, játékos, és természetesen nagyon szórakoztató!”

Kálloy Molnár Péter (KMP) és Szabó Zoltán Attila (SZZA), a riportalany és a kérdező, a színművész és az író, lapszerkesztő olykor szerepet cserélnek, a kötet hangvétele kávéházi társalgást idéz. Kálloy élettörténete egy mélyérzésű bohóc története, aki Mezőcsátról indult – Debrecen érintésével – a világot jelentő deszkákra. KMP sorsán keresztül egy generáció sajátos történetérőt, életérzését is bemutatja a mű.

Kálloy Molnár Péter, aki a Beugróval, az Üvegtigrissel vagy éppen a S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve) előadásával mind a közönség, mind a szakma részéről megbecsülést szerzett, régi barátjának, alkotótársának a kudarcairól is szókimondóan nyilatkozik. csj

Egy a Beugrót idéző jelenet a Törzsasztalból itt: