Mozart-műveké a főszerep az Anima Musicae Kamarazenekar koncertsorozatában!

Az Anima Musicae Kamarazenekar repertoárjában mindig rendkívül változatos és sokszínű szerzemények fedezhetők fel. A szeptember 9-i koncerten, a több mint százéves, csodálatos Nádor teremben kevésbé ismert Mozart-művek hangzanak el. Közreműködik Rolla János, a Liszt Ferenc Kamarazenekar legendás koncertmestere, a Zempléni Fesztivál megalapítója, a Zeneakadémia kamarazene professzora.

Anima Musicae Kamarazenekar

A zene lelkéről elnevezett együttes soron következő szeptemberi koncertje egy hat állomásból álló sorozat első, vagyis nyitórendezvénye, amelynek érdekessége, hogy ismert koncertmestereket hívnak vendégművészként. A helyszín sem mindennapi, Budapest legszebb szecessziós hangversenyterme. A változatos Mozart-program a szerző kevésbé játszott cassationjaival indul. Ez a szórakoztató jellegű, jellemzően kisebb apparátusra írott szerenádmuzsika a 18. század kedvelt műfaja volt. A teljes műsor a következőképpen áll össze:

W. A. Mozart: B-dúr Cassation Kv 63a/99

W. A. Mozart: G-dúr Cassation Kv 63

 – szünet –

W. A. Mozart: Hat ländler Kv 606

W. A. Mozart: A-dúr szimfónia Kv 201

Rolla János

A „K” jelzés vagy a „KV” a Köchel Verzeichnisre (Köchel-katalógusra), vagyis Mozart Ludwig von Köchel műveinek leginkább időrendi (azaz összeállítási dátum szerinti) katalógusára utal. Ezt a katalógust számtalanszor módosították már.

A Ländler egy hagyományos osztrák néptánc, amely jól ismert volt Bajorországban, Szlovéniában és Svájcban is a 18. század végén. Ez egy társastánc, amelyre erősen jellemző az ugrálás. Számos klasszikus zeneszerző írta vagy vette fel zenéjébe a Ländlert, köztük Ludwig van Beethoven, Franz Schubert és Wolfgang Amadeus Mozart.

Rolla János Kossuth-díjas magyar hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar legendás koncertmestere, érdemes művész. A Zempléni Művészeti Napok alapítója. Mindenekelőtt kamarazenészként vált ismertté. Partnerei között szerepelt Maurice André, Jean-Pierre Rampal, Alexander Schneider, Henryk Szeryng és Vásáry Tamás.

Időpont: 2021. szeptember 9., csütörtök, 19 óra

Helyszín: Nádor terem, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.

Forrás: Anima Musicae Kamarazenekar