Mozi a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 2015-ben indította el rendszeres filmestjeit székházában, a Pesti Vigadóban – „Mozi a Vigadóban” címmel. A kezdeti tematikus vetítések után az utóbbi években az MMA akadémikusairól készült művészportrék kerülnek a filmvászonra.

Dárday István, Szalai Györgyi

Az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését az MMA akadémikusairól és más művészekről, akik fontos szerepet töltenek vagy töltöttek be a magyar kultúrában, művészeti életben. Az MMA megbízásából készült filmek közül már több százat vetített a köztelevízió valamelyik csatornáján. A Mozi a Vigadóban 2021. őszi sorozatában is ezekből a portréfilmekből lesz látható néhány a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében, alkalmanként egy-egy születésnaphoz, évfordulóhoz is kapcsolódva.

Belépődíj nincs, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A vetítések után a meghívott akadémikusok és a filmek alkotói beszélgetnek a közönség bevonásával.

Az őszi program:

A Dárday–Szalai alkotópáros – szeptember 3., 17.30-tól

Balla András és Horváth Péter fotóművészek – szeptember 23., 17.30-tól

Szakolczay Lajos irodalomtörténész, művészetkritikus – november 4., 18.00-tól

Buglya Sándor filmrendező – november 22., 18.00-tól

A szeptemberi vetítésekről részletesen:

2021. szeptember 3. 17:30

A Dárday–Szalai alkotópáros

Dárday István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze, valamint Szalai Györgyi Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, az MMA rendes tagjai a dokumentum-játékfilmes irányzatot megteremtő „Budapesti Iskola” meghatározó alakjai. Mindketten tavaly ünnepelték 80. születésnapjukat. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi.

A Film- és Fotóművészeti Tagozat által szervezett eseményen a Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán levetítik Dárday István Miheztartás végett (1971, 15′) és Nyugodtan meghalni (1970, 35′) című dokumentumfilmjeit, valamint Szalai Györgyi portréfilmjét: Egy egyedi eset (MMA 2016, 55′, R.: Fekete Ibolya). A vetítést pódiumbeszélgetés követi Wisinger István, Pulitzer-emlékdíjas újságíró közreműködésével.

2021. szeptember 23. 17:30

Balla András és Horváth Péter fotóművészek

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata köszönti Balla András Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, az MMA rendes tagját, valamint Horváth Péter Balázs Béla-díjas fotóművészt, az MMA rendes tagját. A vetítésre kerülő portréfilmek és a pódiumbeszélgetés során kirajzolódik művészi életpályájuk.

Beszélgetőtárs: Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja.

A kerttervező és fotóművész Balla András portréfilmjében arról vall, hogy életműve egyúttal élete naplója, amelyben a teremtett természet és az ember által létrehozott környezet szoros kapcsolata mindvégig jelen van (MMA 2017, 53′, Rendező: dr. Kárpáti György).

A Horváth Péter fotóművészről készült portréfilmben a művész gondolatai, barátok, pályatársak méltatásai és a negyven év alatt készült képek egymást kiegészítve és erősítve tanúskodnak egy, a fényképezés eszközeinek és technikáinak változásai ellenére is koherens életműről. (MMA 2018, 52′, R.: Wekerlei Varga Géza)

Az egyes filmestekre regisztrálni a Vigadó honlapján (www.vigado.hu) keresztül lehet.