Hernádi Judittal a főszerepben kezdi évadát az Orlai Produkció

Az Amy világának szeptember 5-i premierjével, a Belvárosi Színházban indul az Orlai Produkciós Iroda 2021/2022-es évada. Az előadás rendezője Valló Péter, a főszerepekben Hernádi Juditot és Gombó Violát láthatja a közönség.

© Kis-Kádi Judit

Kívülről nézve vonzónak tűnik egy ismert és sikeres szülő gyerekeként felnőni, de a valóságban ez pokoli nehéz ügy. Judy Allen ünnepelt színésznő, pályája csúcsán jár, de nem ebben a világban él, a hétköznapi dolgokkal nem nagyon törődik. Csodálatos, szellemes, szenvedélyes és mérhetetlenül felelőtlen. A lánya, Amy viszont két lábbal áll a földön, kitartóan küzd színésznő anyja szeretetéért, azért, hogy elfogadja őt, miközben szeretne felnőni és a saját életét élni. De hiába minden. Szerelem, család, munka – bármit választ Amy, bárhogy dönt, az csak az anyjával való kapcsolatán keresztül értelmeződik. Mintha vagy az anyja ellen, vagy éppen őérte történne minden, és ettől nem lehet szabadulni.

Az Amy világa az anya-lánya kapcsolatok összetettségéről, az önfeláldozó szeretetről, a felnőtté válás és a művészlét nehézségeiről, az elmúlás fájdalmáról szól. És miközben beleshetünk a kulisszák mögé, látjuk a színházi és filmes művészek kiszolgáltatott világát, ahol a mindennapos csalódás és fájdalom elől a legtöbben ügyes kis élethazugságokba menekülnek.

David Hare darabját 1997-ben mutatták be a londoni Nemzeti Színházban, Richard Eyre rendezésében, Judy Dench és Samantha Bond főszereplésével, két év múlva pedig a Broadwayre került a produkció, amelyet számtalan díjjal ismertek el. A szerző – akit Az órák és A felolvasó című filmek forgatókönyvírójaként is ismert – a kortárs angol drámairodalom egyik legkiválóbb, legtermékenyebb és legnagyobb hatású alakja. Műveire jellemző a finom humor, a megértés, a bölcsesség és az emberszeretet. Darabjaiban, éppen úgy, mint Csehov, az emberi lélek mélységeit boncolgatja, és társadalmilag érzékeny témákon keresztül a legfontosabb emberi kérdésekre világít rá.

Az Amy világa „a lélektani realizmus szabályai szerint megírt szép színdarab a 20. századból – fogalmazott az olvasópróbán Valló Péter rendező –, és kell hozzá egy nagy színésznő.” Az Orlai Produkciós Irodánál ez a nagy színésznő Hernádi Judit személyében adott. Ő alakítja a színpadon, a közönségnek élő, okos és szellemes, a vibráló felszín alatt törékeny Judy Allent. Megismerjük a lányához fűződő kötelékét, látjuk, hogy a történet 16 évet felölelő ideje alatt hogyan éli meg a hullámhegyeket és a hullámvölgyeket magánéletében és szakmájában.

A különleges érzékenységű Amyt, Judy lányát Gombó Viola alakítja, aki idén végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az Orlai Produkciós Iroda közönsége már jól ismeri őt, hiszen olyan előadásokban játszik, mint a Férjek és feleségek, a Kaktuszvirág és a Hurok, a mozirajongók pedig a Becsúszó szerelem Lüszijeként találkozhattak vele.

A további szerepekben Hámori Ildikó, Dékány Barnabás, Kardos Róbert és Zakariás Máté látható. David Hare darabját Kovács Krisztina fordította, az előadás jelmezeit Kiss Julcsi tervezi, a díszlet pedig a rendező, Valló Péter munkája. Az Amy világa szeptember 5-én lesz a Belvárosi Színházban, a továbbiakban szeptember 16-án és 17-én, illetve október 3-án, 21-én és 27-én lesz műsoron.

Forrás: Orlay Produkció