A Szerelmek városa ősbemutatójával indul a Vígszínház 2021/22-es évada – 2026 végéig Rudolf Péter vezetheti tovább a Vígszínházat

A színház történetének egyik leghosszabb leállását követően, szeptember 4-én a Szerelmek városa ősbemutatójával nyitja meg kapuit újra a közönség előtt a Vígszínház. A teátrumban decemberig még a Kabaré és a Sirály, a Pesti Színházban A kő, a Bella Figura, valamint a Party című kortárs vígjáték premierje lesz látható. A Vígszínház igazgatói posztját 2022 és 2026 között továbbra is Rudolf Péter tölti be, aki pályázatában kiemelte: az elkövetkezendő öt évben is az egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy nyitott szakmai, szellemi közösséget hozzon létre, békét és kiszámíthatóságot teremtve a színház életében.

Szerelmek városa © Vígszínház – Dömölky Dániel

Bár a szakmai munka szinte folyamatos volt a Vígszínházban, szeptember 4-én – közel tíz hónapos szünet után – a közönség előtt is újra megnyitja kapuit a teátrum.

Békeidőben még nem vezettem a színházat, de talán többet tanultam ebben a kiszámíthatatlan helyzetben. Ez az egy év természetesen kevés volt ahhoz, hogy hosszútávú művészi terveinket megvalósítsuk. Célom továbbra is egy jó értelemben vett népszínházi hagyomány folytatása, vagyis a magaskultúra, a klasszikus és kortárs dráma értékeinek közvetítése széles tömegek számára, miközben vissza kell menteni azt a polgári ízlést és gondolkodásmódot is, ami fénykorában jellemző volt a Vígre. Továbbra is azt képviselem, amit eddig is: békét és rendet szeretnék a színházban. Azt szeretném, hogy az életünk legyen kiszámíthatóbb. Család- és életbarát munkahelyet szeretnék teremteni – emelte ki Rudolf Péter, a Vígszínház további öt évre kinevezett igazgatója.

Évadnyitó, Rudolf Péter © Vígszínház – Juhász Éva

Az évad azokkal a premierekkel indul, amelyeket a pandémia miatt el kellett halasztani, vagy csak online lehetett megtartani, így már 2021 december végéig megvalósul a Vígszínházban és a Pesti Színházban a szokásos 3-3 bemutató. A Vígszínház mindig is élen járt az új, saját fejlesztésű zenés színpadi művek létrehozásában. Ennek jegyében készítette el A nagy Gatsby alkotócsapata a Szerelmek városa szövegkönyvét és zenei anyagát Marcel Carné és Jacques Prévert kultikus filmjét feldolgozva. A különleges, érzékeny és érzéki történet ősbemutatóját szeptember 4-én Vecsei H. Miklós átiratában, Kovács Adrián zenéjével, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatják a nézők. A főbb szerepekben Gyöngyösi Zoltán, Radnay Csilla, Wunderlich József, Waskovics Andrea, Hegedűs D. Géza, Csapó Attila, Ertl Zsombor, Kőszegi Ákos és Hirtling István látható, ebben az előadásban debütál a Vígszínházban a társulat egyik új tagja, Bölkény Balázs is.

A Pesti Színházban szeptember 18-án közönség előtt is bemutatják Michal Dočekal rendezésében A kő című előadást Antóci Dorottya, Hegyi Barbara, Majsai-Nyilas Tünde, Szilágyi Csenge, Telekes Péter és a társulat új tagja, Nagy-Kálózy Eszter szereplésével. A színdarab gyönyörű vallomás családi legendákról, szeretetről, árulásról és újrakezdésről.

Évadnyitó, Rudolf Péter © Vígszínház – Juhász Éva

A Kabaré Béres Attila rendezésében nyáron a Margitszigeten debütált, a Vígszínházban október 9-én láthatják a legendás történet bemutatóját. A helyszín Berlin az 1930-as évek elején. Egy igazi világváros, ahol minden megtörténhet és meg is történik. Sally Bowles-t kettős szereposztásban Szilágyi Csenge és Dobó Enikő alakítja, a főbb szerepekben Brasch Bence, Igó Éva, Kern András és Seress Zoltán látható.

Október 22-én a Pesti Színházban Török Ferenc rendezésében lesz a premierje Yasmina Reza, magyar származású világhírű francia írónő darabjának, a Bella Figurának. Ezen a furcsa születésnapon, egy romantikusnak ígérkező, gyönyörű nyári estén semmi nem úgy történik, ahogy azt a résztvevők megálmodták, az este szürreális fordulatot vesz. Az előadásban a társulat két új tagja, Stohl András és Kovács Patrícia mellett Halász Judit, Wunderlich József és Radnay Csilla lép színpadra.

Évadnyitó, ifj. Vidnyánszky Attila © Vígszínház – Juhász Éva

Követve az évad koncepcióját, hogy minél több mai történet és ősbemutató kerüljön színpadra, december 4-én a Pesti Színházban egy kortárs darabot, a Party című vígjátékot mutatják be Paczolay Béla rendezésében. Néhány éve A vendégek címmel nagy sikerrel vetítették a mozik Sally Potter filmjét, amelyből az angol forgatókönyvíró és rendező saját maga készített színpadi változatot. A darab az értelmiség kiégettségéről, meghasonlásról, magánéleti csapdáiról beszél roppant szórakoztatóan. A magyarországi ősbemutatóban Brasch Bence, Hegyi Barbara, Igó Éva, Kovács Patrícia, Lukács Sándor, Szilágyi Csenge és Telekes Péter látható.

Az év utolsó premierje december 11-én a Vígszínházban lesz. Csehov Sirályát David Doiasvili, a grúz Vaszo Abasidze Állami Zenés és Drámai Színház igazgatója rendezi. Az ő személye, rendezői látásmódja a garancia arra, hogy ez a sokat játszott klasszikus új megközelítésben, új tartalmakkal gazdagodva kerüljön a nézők elé. A főbb szerepekben Waskovics Andrea, Nagy-Kálózy Eszter, ifj. Vidnyánszky Attila és Stohl András lép színpadra. 

Évadnyitó © Vígszínház – Juhász Éva

Rudolf Péter igazgatói pályázatának kivonata az alábbi linken érhető el:

http://vigszinhaz.hu/res/rudolf_palyazat_2021_vegleges_kivonat.pdf

Forrás: Vígszínház