EGY HÓNAP MÚLVA A TRAFÓBAN MUTATJA BE A TÜNET EGYÜTTES AZ AFTERPARTY-T – A kísérleti előadás mozgásszínházként és zeneműként is értelmezhető

Egy hónap múlva, 2021. szeptember 22-én és 23-án este 8 órakor a Trafóban lesz látható a Tünet Együttes új előadása, az Afterparty – egy fiktív törzs fiktív rituáléja. A táncosok és a rendező karanténközösséget vállalva közel egy évvel ezelőtt kezdték meg kísérleti évadjukat, melyben a hang és a mozdulat szerves együttműködését, egyszerre keletkezését vizsgálták. Ennek keretében született meg Dányi Viktória, Kelemen Patrik, Oláh Balázs, Szabó Veronika és Szász Dániel szereplésével, A létezés eufóriája című filmmel világhírűvé vált Szabó Réka rendezésében a mozgásszínházként és zeneműként egyaránt értelmezhető előadás. A művészeti határokat feszegető kutatásban zenei trénerként és alkotótársként részt vett az ismert jazzénekesnő, Harcsa Veronika. Gondolhatjuk-e, hogy teljes figyelmünk, a másik meghallgatása, árnyalt hangunk keresése társadalmi állásfoglalás?

© Mészáros Csaba

Mindannyian képesek vagyunk megremegtetni a levegőt, tüdőnkkel egymás dobhártyájához érni.

A táj kihalt, mégis lélegzik. Tudod, hogy még maradtak páran, ők is figyelnek. Könnyű becsukni a szemed. Minden nagyobb lesz, ami hallatszik. A gyomor, a szív, a tüdő, az ízületek.

Ideje ellazulni, és egy másik nyelven megszólalni. Érinteni, ölelni, elsodorni. A másikkal szabadon összeizzadni. Hogy tudunk segíteni egymásnak, hogy kiszakadhassanak belőlünk ismeretlen, eltemetett hangjaink?

Karanténközösséget vállalva, a Tünet Együttes kísérleti évadjának keretében készült az Afterparty című előadás. A csapat teret adott mindenki kíváncsiságának, kreativitásának. Az emberi hang és mozdulat kapcsolatát kutatták, hogy felfedezzék, meddig tágítható az a határ, amit még zeneként tudunk befogadni, hogy létrehozható-e olyan mű, amely táncelőadásként és zeneműként is értelmezhető.

© Mészáros Csaba

Gondolhatjuk-e, hogy teljes figyelmünk, a másik meghallgatása, árnyalt hangunk keresése társadalmi állásfoglalás?

„Körülöttünk tombolt a vírus, az emberek a lakásukba zárkózva, mi meg szép lassan egy fiktív törzzsé váltunk, ahogy nap mint nap hang és mozdulat egymásra hatásával kísérleteztünk. Az előadás alapkövei azok a gyakorlatok, melyeket hónapokon keresztül rítus-szerűen végeztünk.  A hang és mozdulat felszabadítása, egyszerre játék, pszichológiai és zenei/előadó-művészeti kísérlet. A Tünetre mindig jellemző személyesség – bár az előadás egy nagyon intim, mégis univerzális történettel kezdődik – most elsősorban nem a szavakon, hanem eltemetett hangjainkon és önkéntelen mozdulatainkon keresztül jelenik meg.” – nyilatkozta Szabó Réka rendező, aki a Tünet Együttes Sóvirág című próbafolyamatán alapuló A létezés eufóriája című filmmel vált világszerte ismertté.

Az előadás szereplői és alkotótársai: a Budapest Kortárstánc Főiskolát végzett Dányi Viktória táncos-koreográfus; a Budapesten, Salzburgban és Brüsszelben tanult fiatal táncos, Kelemen Patrik; a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc tagozatán, majd Salzburgban végzett Oláh Balázs; a Londonban tanult szabadúszó előadó-művész és rendező, Szabó Veronika és a Tünet Együttes egyik alapító tagja, Szász Dániel. Zenei tréner és alkotótárs Harcsa Veronika, produkciós asszisztens Oberfrank Réka, fény Dézsi Kata, kosztüm Vass Csenge.

Az előadás támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

https://www.facebook.com/events/341513330935264/

© Mészáros Csaba
, ,