Mester és tanítvány – művészet és design-víziók a kortárs textilművészeti képzésben

A Mester és tanítvány – művészet és design-víziók a kortárs textilművészeti képzésben című kiállítás a 2021 júniusától októberig tartó 7. Szombathelyi Textilművészeti Triennálé szatellitkiállítása, amelyen a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem (UNArte) valamint a Budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MoMe) hallgatói és témavezető tanárai vesznek részt – a művészeti és textil tanszékek korábban is részt vettek a Trienálén.

2008 óta dr. Orbán Anna-Mária egyetemi lektor vezetésével már több hallgató is részt vett ezen a rangos kiállításon, ahol a műveket magasan képzett és szakavatott zsűri választja ki és kiemelt szerephez jut a generációtól generációra tartó szakmai ív bemutatása, ily módon a közönség megismerheti a témavezetők és diákok változatos művészi megközelítéseit, ugyanakkor rávilágít a kortárs szakképzés minőségére és szükségességére. A kiállítás gobelineket, nyomtatott dekorációs paneleket, valamint a tanulmányi évek alatt készült nyomatokat / textileket és portfólió-válogatásokat sorakoztat fel.

A kiállítás kurátorai: dr. Orbán Anna-Mária – UNArte, Bukarest és dla. prof. Harmati Hedvig – MoMe, Budapest.

A megnyitót Mircia Dumitrescu neves román grafikusművész és Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója, valamint a Szombathelyi Nemzetközi Textilművészeti Triennálé főszervezője tartja.

A MoMe részéről kiállító tanárok: Harmati Hedvig, Bényei Tünde, Bráda Judit, Simándi-Kövér Annamária, Szűcs Edit.

Az UNArte részéről kiállító romániai diákok (néhányan már diplomások): Diaconu Maria, Diaconu Rodica, Oana Capotă, Denisa Cristescu, Costea Alexandra, Neagu Andreea Șercăianu Ramona, Diana Diaconescu, Luana Năstase.

Mikor: A megnyitóra 2021. augusztus 24-én, 19.00 órakor kerül sor, a maga a kiállítás 2021. augusztus 25-tól szeptember  15-ig, hétfőtől péntekig, 10–17 óráig látogatható. A belépés ingyenes.

Hol: a Budapesti RKI kiállítótermei, 1146 Budapest, Izsó utca 5.