A Zenélő Budapest bemutatja: Modern Art Orchestra – vendég: Szalóki Ági

Ingyenes koncertet ad Fekete-Kovács Kornél fémjelezte big band, a Modern Art Orchestra lép fel a Zenélő Budapest koncertsorozat keretében. Az augusztus 14-i koncerten Szalóki Ági működik közre a MAO Várkert Bazárban rendezendő koncertjén.

Modern Art Orchestra

„Nemzetközi viszonylatban is ez az egyik legjobb és legeredetibb big band, amelyet az elmúlt 10-15 évben hallottam!” – írja Pallai Péter a MAO formációjáról. A zenekar fókuszában a kortárs, elsősorban magyar jazz szerzemények bemutatása áll. A MAO-ban együtt játszik az új generáció; Subicz Gábor, Bögöthy Ádám, Csízi László, Korb Attila, valamint a korábban végzett élvonal;  Fekete-Kovács Kornél, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Cseke Gábor legjobbjai.

A zenekart olyan erős művészegyéniségek alkotják, akik közös látásmóddal haladnak az együttes céljai felé, sokan közülük maguk is zenekarvezetők, rendszeresen komponálnak, hangszerelnek. A hagyományos big band felállással összeegyeztethető, de megszólalásában teljesen egyedi formációt alkotnak. A stíluskellékek közül kiemelendő, hogy a modern jazzben szokatlan hangszerek is bekerültek a zenekarba. Külön köszönet illeti a zenekar vezetőjét és lelkét, a trombitás, szárnykürtös, hangszerelő és komponista Fekete-Kovács Kornélt azért a jóformán hősies munkáért, amellyel ezt a csapatot összehozta, összetartja és diadalról diadalra viszi. Minden fellépésük élmény. 

A széles körben elismert hazai jazz big band 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult meg a magyar jazz- és klasszikus zenei élet akkori legkiválóbb fiatal muzsikusaiból. A zenekar alapítása óta kizárólag kortárs zenei repertoárral rendelkezik, amely esztendőről esztendőre növekszik, köszönhetően elsősorban a MAO körül tevékenykedő szerzőknek, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz.

Fekete-Kovács Kornél

A kortárs zenei műhelyként működő együttes példa értékű tevékenységet folytat, hiszen fennállása óta már több mint huszonöt órányi olyan új kompozíció született meg, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat nem csupán statisztika, de az együttes kiemelkedő alkotó- és inspiráló tevékenységét is kellőképpen illusztrálja. A trombitaművész zeneszerző célja a big band megalapításával a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak kitágítása és ezeknek a műfajoknak a népszerűsítése. Emellett a zenekar központi szerepet vállal a fővárosi jazz és kortárs komolyzenei életben, hiszen az aktív jazz zenészek nagy részét foglalkoztatja. A ma már nem csak jazz-kedvelő körökben elismert MAO az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott, számtalan koncertet adtak: Budapesten rendszeresen fellépnek a Budapest Music Centerben, turnéztak Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben, valamint játszottak már olyan legendás művészekkel, mint Tom Harrell, David Liebman, Bob Mintzer, Rhoda Scott, Adam Nussbaum és Ennio Morricone.

A Zenélő Budapest bemutatja:
Modern Art Orchestra
– vendég: Szalóki Ági –
(augusztus 14., szombat, 20:00 – Várkert Bazár, Öntőház Udvar)

További információk:

http://zenelobudapest.hu/nagykoncertek/

https://www.facebook.com/events/162774202590379/

Forrás: MAO