Music ül a fűben – komolyzenei piknik a MÁV Szimfonikusokkal

A ZeneMűvek, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Millenáris létrehozta Magyarország első komolyzenei piknikjét, amelyet immár harmadik alkalommal rendeznek meg 2021. augusztus 18-án, 19:30-kor a Nemzeti Táncszínház előtt. Az esemény mindenki számára nyitott, a belépés díjtalan.

© Pajtás Krisztián

A koncerten Seidl Dénes és Dénes-Worowski Marcell két fiatal zenepedagógus mutatja be új kezdeményezésük, a ZeneMűvek misszióját személyes élményeiken, és a műsor darabjain keresztül.

A programot a “Mi vagyunk a ZeneMűvek” alcímmel hirdették meg, ugyanis ezt az új vállalkozást fogja ismertetni Seidl Dénes trombitaművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar tagja, és Dénes-Worowski Marcell karmester. Azért indították el ezt a kezdeményezést 2020-ban, hogy egyesítsék a szórakoztató jellegű előadásokat a komolyzenei kultúrával (és Magyarországon is meghonosítsák a külföldön már ismert ‘edutainment’ műfajt. Céljuk, hogy eszközt adjanak a fiatal hallgatóság kezébe ahhoz, hogy a zenehallgatás és a koncertre járás tartalmasabb, személyesebb és komplexebb élménnyé váljon. A ZeneMűvek kulcsa a közvetlenség és a közérthetőség, mindez humorral fűszerezve, amelyet a komolyzenei piknik során élőben is megtapasztalhatnak a résztvevők.

„A koncert műsora nagyon színes, Mozarttól kezdve Griegen át Dukas-ig a zeneirodalom legjavából szemezgettünk. Mindezt összefogja egy közös pont: „mi, azaz a ZeneMűvek, és az út, amely a zenei élményig vezet” – mondta Marcell. Dénes hozzátette, hogy komolyzenei könnyűlovasságként tekintenek magukra, akik elvezetik a közönséget a zenei élményig.

A ZeneMűvek legelső saját projektje a Koncert Plusz volt, amely már négy éve állandó része a MÁV Szimfonikus Zenekar bérletes hangversenyeinek a Zeneakadémián. A program olyan fiatal egyetemista hallgatóknak szól, akik részt vesznek Budapest kulturális életében.

A Koncert Plusz előadássorozat mellett a ZeneMűvek a MÁV Szimfonikus Zenekarral egy új bérletes koncertsorozatot is bemutat a 2021/2022-es évadban, A Zene Showja címmel, amelynek helyszíne az Akvárium Klub lesz. A koncertek az interjú és hangverseny műfajának kombinációját alkotják, ahol egy-egy meghívott hírességgel járják körbe a fiatalokat érdeklő témákat (pl.: párkapcsolati pszichológia, ökológia válság kezelése a hétköznapokban, függőségek stb.), és reflektálnak rájuk nemcsak a klasszikus hangverseny-repertoár, de a kortárs zene remekműveivel is. A koncert-sorozat célja, hogy az intellektuális tartalomnak a zene a beszélgetés közben adjon művészeti kontextust, és ezáltal segítse a komolyzene hétköznapi aktualitásának felfedezését.

2021 nyarán indult a ZeneMűvek első podcastja, a FilmZenész, amelyben zenészekről vagy zenéről szóló filmeket elemeznek a műsorvezetők. A koncert műsorának összeállítói a podcaston elemzett filmek zenei palettájából is merítettek. A Millenárison ismert filmek betétdalai is felcsendülnek majd. A koncert mindenki számára nyitott, a belépés ingyenes.

Music ül a fűben – komolyzenei piknik a MÁV Szimfonikusokkal

Időpont: 2021. augusztus 18-án, 19:30

Helyszín: Millenáris

Bővebb információ az eseménnyel kapcsolatban itt olvasható. A tavalyi koncert összefoglaló videója itt látható.