Miért éppen a görögök? – Menekültpolitika és befogadástörténetek a Trafó évadnyitó fesztiválján

Tematikus fesztivállal indul a Trafó Kortárs Művészetek Háza 24. évada. Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma címmel egyhetes programsorozatot rendeznek, mely történelmi távlatból vizsgálja hazánk migrációs politikáját az 1940-es évek végétől napjainkig, az egyéni történetekre, a szabadságvágyra és a kultúrák találkozására helyezve a hangsúlyt. A 2021. augusztus 23. és 29. között megvalósuló projekt a Liberty nemzetközi együttműködés keretében, az Európai Unió Kreatív Európa Programja és az NKA támogatásával jött létre.

A 21. században Magyarország migrációs szempontból tranzitország. A legtöbb menekült a befogadóbb országok és jobb gazdaságok felé tart, az itt maradók pedig kevés lehetőséget kapnak a beilleszkedésre. Az 1940-es évek végén is volt egy migrációs hullám Magyarországon: a görög polgárháború miatt 65 ezer embernek kellett menekülnie, akik közül 7500-at befogadott a magyar népi demokrácia, elvi alapon. Az akkori időszak és a 2015 utáni menekültellenesség párhuzamának feszültségéből jöttek létre azok a művek, melyeket a Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma elnevezésű Liberty fesztivál augusztus végén felvonultat a Trafóban, illetve külső helyszíneken.

Az alkotások mindegyike ősbemutató, a Trafó felkérésére születtek meg, és legtöbbjük egyszeri esemény. Az augusztus 23-i nyitó napon Kelemen Kristóf Pécsről élőben közvetített idegenvezetése során megismerhetjük a város jelképének számító Niké-szobor történetét, mely a görög származású szobrász, Makrisz Agamemnon ismert alkotása. A Niké, szabadságunk szobra c. előadásban a szerző-előadó ezúttal szülővárosának történetein keresztül kutatja a magyar ember szabadságvágyának hagyományait. Pálinkás Bence György, Böröcz Judit és Szigeti Máté az Éneklő fiatalok c. Makrisz-szoborhoz kapcsolódóan vizsgálja a nép, a nemzet és a hatalom viszonyát, mozgalmi- és tömegdalok, valamint napjaink pop-, rock- és folk számainak kórusszínházi formában történő elemzésével.

A Trafó Gondolat Generátor nevű színházpedagógiai műhelye augusztus 24-én mutatja be A mi falunk c. közösségi színházi előadást, mely az otthon, identitás kérdéseit járja körül. Az összművészeti performansz egy 15-25 éves fiatalokból álló, multikulturális csoport közös nyári alkotómunkájának eredményeként született meg Nagy Emese, Perényi Balázs és Szepes Anna vezetésével.

A STEREO AKT színházi sétára hív a Kőbányai úti volt dohánygyár épületébe, ahol a színészekből, énekesekből és érintett civil résztvevőkből álló csapattal felfedezhetjük a helyszín múltját. Utunkon Irini és Perisztera kísérnek bennünket, akiknek a polgárháború elől menekülő családja a kőbányai úti görög kolónia zárt világában talált menedékre, valamint Abouzar és fia, Armin, akik a déli határon működő tranzitzónák utolsó Magyarországon tartózkodó szemtanúi. A Kolónia – meneküléstörténetek c. produkciót Boross Martin rendezésében több időpontban is játsszák augusztus 25-én és 26-án.

Augusztus 26-án avatják fel külső helyszínen Antal Balázs és Hatházi László A nap alatt c. muráliáját. A vasból készült színes falkép, mely az 1940-es, 50-es évek olyan talált motívumaiból építkezik, mint a Nemzeti Segély logója vagy a vándorzászló figurája, a fesztivált követően is megtekinthető lesz.

Augusztus 27-től 29-ig installációs térré változik a Trafó Nagyterme: Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Keresztes Gábor és Szabó-Székely Ármin Vízmezők c. alkotása az elmerülés és a szemlélődés kettős élményét nyújtja. A résztvevők, mint hajótöröttek a tengeren, vagy eltévedt magashegyi túrázók, egy olyan közegbe kerülnek, mely folyamatosan változik és eluralkodik az érzékeik felett. Az alkotócsapat korábbi munkája, a Végtelen dűne elnyerte a 2019-es Prágai Quadriennálé Országok és régiók szekciójának fődíját.

Az eseménysorozat végén, augusztus 28-án kerekasztal-beszélgetést is rendeznek a 20. századi befogadástörténetek témájában, történészek, szociológusok, civil szervezetek és művészek részvételével. A Liberty fesztivál programjaira kedvezményes bérlet is váltható, amihez hideg görög kávé jár ajándékba a Trafó Trafik nevű kávézójában. A záróbeszélgetésen görög étel- és italkóstolóval is várják az érdeklődőket.

https://trafo.hu/liberty_fesztival_2021

https://www.facebook.com/events/520952712659089

Trafó Kortárs Művészetek Háza © Drucker Dávid

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza