Antoine és Désiré 50 éves: fél évszázada született Az Ócska cipő, az első Cseh Tamással közös dal – Kiállítás nyílt Bereményi Géza 75. születésnapja tiszteletére

Az irodalmi, filmművészeti alkotások, dalok újragondolására hívnak a Tapolcai Rajzbarátok. Az ábrahámhegyi Bernáth Aurél Galériában helyet kapó rendhagyó, Megfestett versek c. kiállítás tárgyát olyan festmények képezik, amelyek Bereményi Géza munkásságából inspirálódva születtek.

Jubileumi alkalmak, különleges helyszín

HETVENÖT

A Kossuth-díjas író, Artisjus könnyűzenei életműdíjas szövegíró, filmrendező, költő, forgatókönyvíró év elején ünnepelte 75. születésnapját.  Pálffy Gézáné Szabó Éva, a Tapolcai Rajzbarátok tagja már korábban is választotta inspirációs forrásul Bereményi Géza korszakszimbólumokká vált alkotásait. Az évforduló apropóján kezdeményezésére körtársai is ecset segítségével jelenítették meg azt, hogy a művek milyen érzéseket, gondolatokat váltanak ki belőlük.

ÖTVEN

A Nemzet Művésze a kiállítás megnyitója alkalmával felidézte első dalszövegének, Az ócska cipőnek a megszületését. 1971-ben, egy évvel első novelláskötetének megjelenése után a budapesti éjszakában ismerte meg Cseh Tamást, akinek Iskola utcai albérletében másnap megszületett az ikonikus dal. Antoine és Désiré 50 éves lett.

EGY

A Tapolcai Rajzbarátok közössége több évtizede együtt alkot, egyénileg és csoportosan is számos kiállításuk volt országszerte. Jelen felállásukban ez az első Tapolcán kívüli kiállításuk, több mint 50 alkotás született erre az alkalomra. Az alkotók vallják, hogy Bereményi Géza költészete generációknak jelentett és jelent kapaszkodót, a leírt szavai titokzatosak, örökérvényűek.

Vella Zsolt, Ábrahámhegy polgármestere köszönti a Tapolcai Rajzbarátokat
A kiállítást megnyitotta: Hangodi László, művészettörténész
Az eseményen felszólalt Bereményi Géza

ÁBRAHÁMHEGY

Bereményi Géza a Teleki tértől többek közt Pápán, Zalaegerszegen át tért vissza Budapestre. A Balaton északi partján elhelyezkedő Ábrahámhegy immár másfél évtizede tölt be fontos helyet az életében, szabadidejét tölti itt.

Kiállító művészek: Hangodi László, Mező Lászlóné, Pálffy Gézáné Szabó Éva, Stankovics Béláné Anikó, Varga Károly, Vargáné Vadászlaki Melinda

A kiállítás részletei:

A kiállítás látogatható augusztus 31-ig csütörtök-péntek-szombat 17.00-20:00 óra között.

Bernáth Aurél Galéria, 8256 Ábrahámhegy, Badacsonyi út 13.

Az ócska cipő. Pálffy Gézáné Szabó Éva festménye

Forrás: Bernáth Aurél Galéria