„Abszolút felelősség nélkül, saját magunkon röhögni” – a Vojágert mutatja be a miskolci színház

Július 23-án láthatja a közönség a Miskolci Nemzeti Színházban a Vojáger című kortárs magyar színművet Keszég László rendezésében. Vinnai András darabja egy szerelmespárról, a kissé megkésett felnőtté válásukról szól, fanyar iróniával, groteszk elemekkel, bohózati fordulatokkal, mesebeli figurákkal.

Vojáger, próba © Gálos Mihály Samu

Pál valóságos idegbeteg, Vera a spiritualitás útvesztőjében bolyong egy kellőképpen izmos és misztikus férfival, de valójában egymást keresik, és egymásban a régi, naiv és bűntelen önmagukat. Pál, a csaló, a bűnös mindent megpróbál, hogy visszahódítsa Verát, és ebben a csatában komoly segítségre talál a szomszédban élő „Dzsina kutyában és Babi néniben egyszerre megtestesülő” tanítómesterben, valamint a szuperszonikus beszélő fűnyíróban. A lehető legfelszabadultabb nevetés közben végre mi is megértjük a bölcs tanítást. Mert persze Vera és Pál, Pál és Vera nem mi vagyunk, de azért lesz néhány ismerős pillanat…

Vojáger, próba © Gálos Mihály Samu

Keszég László rendező szerint ez egy olyan darab, ami bármikor és bárhol megállja a helyét, hiszen családi problémák, magánszférában felmerülő konfliktusok mindig lesznek, amiket nem tudunk kikerülni. – Az, hogy a Vojáger egy nagyon vaskos humorral, a szürrealitásba belefutó feldolgozását nyújtja ezeknek, szerintem még értékesebbé teszi a darabot. A szerző, Vinnai András egy abszolút műfajtiszta bohózatot írt. Egy olyan dolgot, ami nem a nevettetésre törekszik, ám sokszor kínunkban vagy örömünkben mégis ezt tesszük, hiszen olyan helyzetsorozatokat látunk, amelyekben könnyedén magunkra ismerünk – magyarázza a rendező, aki azért elárulta, happy end-re számíthatnak a nézők. – Gyakran látjuk, hogy a daraboknak a nyolcvan százaléka happy end, de ott van még az a keserédes érzés. A való életben ez feltehetőleg tényleg így van. Vinnai András viszont ezt olyan szépen kifuttatja a történetben, hogy tökéletes happy ending-et kapunk, innentől pedig a néző dolga rájönni, miután hazamegy, hogy ez most tényleg így van-e vagy sem – sejteti Keszég László. – A közönség számíthat rá, hogy szembesítik őket saját magukkal, és hogy abszolút felelősség nélkül tudnak majd saját magukon röhögni, ami nagyon nagyon fontos minden problémafeldolgozásban – ajánlja az előadást a rendező.

Vojáger, próba © Gálos Mihály Samu

Pált, aki nincs épp a helyzet magaslatán, Feczesin Kristóf formálja meg. – Már az olvasópróbán kiderült, hogy rendkívül humoros az alapanyag, nagyon jól játszható helyzetek vannak a darabban, tehát színészileg ez egy nagyon hálás előadás. Ugyan csak öten játsszuk a Vojágert, de itt mindenkinek megvan a szerepe, és tényleg nem csak azért lett beleírva a darabba, hogy behozzon még egy poharat – mondja a színművész. Szerinte egészen nevetséges és abszurd, azonban kétségkívül felismerhető részekkel van megfűszerezve az előadás és úgy véli, a nézők közül biztos, hogy sokan rá fognak ismerni egy-egy pillanatra, akár a saját életükből is. – Pál valóban nincs a helyzet magaslatán. A próbafolyamat elején bele is írtam a szövegkönyvembe, hogy Pál olyan, mint egy őz, aki futóhomokba esett. Egyre inkább kalimpál, hogy megoldja a helyzeteket, de minél jobban kalimpál, annál mélyebbre süllyed. Viszont végig benne van egy erős küzdeni akarás, egy cél, ami felé megy árkon-bokron át, de pont az akaratossága miatt gyakran nem veszi észre, hogy a megoldás egyszerű lenne, ő viszont túlgondolja az egészet – fejti ki Feczesin Kristóf.

Vojáger, próba © Gálos Mihály Samu

A szomszédban élő Babi néni Pál szöges ellentéte, aki oltalma alá veszi a fiút. – Próbálja megértetni Pállal, hogy nem kell pluszban generálni saját magunknak a problémákat, hanem le kell ülni egy pillanatra, venni egy levegőt, és könnyedén rájöhetünk, hogy az a nagy probléma igazából nem is olyan nagy – teszi hozzá a színművész.

Vojáger, próba © Gálos Mihály Samu

A talpraesett szomszédasszonyt Nádasy Erika testesíti meg, aki korábban már magára öltötte Babi néni szerepét. – Azt az előadást a járványhelyzet miatt sajnos nem tudtuk kijátszani, úgyhogy nagyon örvendetes, hogy most lehetőség van kiteljesíteni mindazt, ami „bennszorult” – mondja a színművésznő. – Hogy úgy mondjam, nagyon egymásra vagyunk kattanva a színésztársakkal, hiszen olyan ritmust kell tartanunk az egész előadás alatt, ami rendkívüli egymásra hangolódást követel – fejti ki Nádasy Erika, aki szerint Babi néni életfilozófiáját érdemes megfogadni. – Az elsődleges dolog az életben, hogy jól érezzük magunkat. Olyan egyszerű ez a filozófia, de annyira igaz. Egy idő után az emberben eljön az a pillanat, amikor elkezdi érezni, hogy több múlt már el az életből, mint ami még hátravan, és rájövünk, akármi történik, jó vagy rossz, élvezni kell az életet – foglalja össze a színművésznő.

Miskolci Nemzeti Színház: Vojáger

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház