A Pharrajimos roma áldozataiért

A Roma Produkciós Iroda augusztus elsején 17 órakor tart megemlékezést a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban a Roma Holokauszt Emléknapja (augusztus 2.) alkalmából.

Auschwitz-Birkenaui cigány családi tábort 1944 augusztus 2-ról 3-ára virradó éjjel számolták fel. Közel háromezer embert gyilkoltak le egyetlen éjszaka. A lágerben már csak 2897 ember maradt a táborban, többnyire idősebb férfiak, asszonyok és gyerekek, miután 1944. május 23-án kiválogatták és áthelyezték más lágerekbe a munkaképes nőket és férfiakat. Szemtanúk elbeszélése szerint, az emberek tudták, hogy mi vár rájuk, és eget rengető ordítások, között, erőszakkal vitték őket a gázkamrába. Kutyákat eresztettek rájuk, szerte széjjel véres emberi testek cafatjai hevertek. A krematóriumok nem győzték a sok tetem elégetését, ezért a mellette lévő árokba dobálták a hullákat. A Cigány Világszövetség 1972-ben javasolta, hogy az áldozatokra augusztus 2-án emlékezzenek a világ országaiban. Az Európai Parlament 2015-ben nyilvánította augusztus 2-át a Holocaust Roma Áldozatainak Emléknapjává.

A Roma Produkciós Iroda idén augusztus elsején 17 órakor tart megemlékezést a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

Az emlékezés keretében bemutatásra kerül az idei évben készült Megsemmisítésre ítélve című dokumentumfilm, melynek rendezője az Életkerék című filmből jól ismert Papp Róbert. A film egyedi hangvételét a kerettörténet adja, miszerint a cigány gyerekek és fiatalok egy táborozás során ismerhetik meg a történelmük legtragikusabb eseményeit egy öreg cigány ember (Szegedi Dezső) elbeszélésében. Ahogyan annak idején esténként a tűz köré gyűlve meséltek az idősebbek a régmúltról és így születtek a cigány népmesék is.

A Pharrajimos roma áldozataiért
megemlékezés a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapjának alkalmából
(augusztus 1., vasárnap, 17:00 – Holokauszt Emlékközpont)

Forrás: Roma Produkciós Iroda