Szarvasok a vízen – Természetfotó díszíti a Kékszalag esélyes csapatának vitorláját

Az 53. balatoni Kékszalag vitorlás versenyen szarvasok díszelegnek a tavalyi nyertes hajó vitorláján. A Varázslatos Magyarország fő támogatója, a Lenergy Magyarország Kft. 2021-ben az RSM vitorlás csapat mögé állt. A katamarán legnagyobb vitorláját, a code zero-t a VM egyik sikeres fotósának, Micskó Zoltánnak különleges szarvasokat ábrázoló képe díszíti.

Micskó Zoltán: Horizonton

A szarvascsordát ábrázoló képet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén elhelyezkedő Kab-hegyen készítette a fotós, így a szarvasok ismét visszatérnek „otthonukba”, a Balaton területére. A kép művészien, fekete-fehér sziluettes ábrázolással mutatja be a hegygerincen megpihenő szarvascsordát. A motívum felapplikálása igazi kihívást jelentett a vitorla készítőjének, hiszen úgy kellett megoldani a bravúrt, hogy a vitorlának ne adjon a díszítés túl nagy súlyt, ami lassíthatná a katamaránt. Végül a vitorla mindkét oldalán megjelentek a szarvasok, tehát bármerről nézi a szemlélő, találkozhat velük. A katamarán orránál álló, hatalmas agancsokkal bíró büszke bika óriási dinamikát ad a látványnak, mintha ő vezetné előre a hajót. A kép egyébként a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázat 2019-es anyagát bemutató fotóalbum borítóján is szerepelt már.

© VM/Kövesi Eszter
© VM/Kövesi Eszter
© VM/Kövesi Eszter

Az RSM Hungary Sail Racing Team 2010-ben elsőként kezdte meg a versenyzést katamaránnal a nagyhajós vitorláscsapatok között. Ez volt az első olyan év, amikor katamaránok is rajthoz állhattak a balatoni nagyhajós vitorlás versenyeken, többek között a Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyen. Az innovációk és a kemény csapatmunka 2020-ban meghozta gyümölcsét, az 52. Kékszalag-Raiffeisen Nagydíjon az RSM csapata elnyerte az abszolút 1. helyet. A versenyen induló AC45 egy nagy teljesítményű one-design katamarán az America’s Cup World Series csapatok részére került kifejlesztésre. Összesen 14 db teljesen azonos hajó készült a Core Builders Composite új-zélandi hajóépítő műhelyben, amelyekből az egyik hajót 2017-ben az RSM csapata vásárolta meg. „Repülő” üzemmódban az AC45 katamaránok már közepes szélerősségben könnyedén elérik a 38-40 csomós csúcssebességet.

A Varázslatos Magyarország csapata személyesen szurkol július 22-én, a Balatonfüredről induló vitorlás tókerülő versenyen az RSM katamaránjának, bízva abban, hogy a szarvasok jó szelet fognak be majd a code zero vitorlába, és jó szerencsét hoznak a csapatnak!

© VM/Kövesi Eszter
© VM/Kövesi Eszter
© VM/Kövesi Eszter

Forrás: Varázslatos Magyarország

,