Elindult a 17. Crescendo Nyári Akadémia

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a 17. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál július 21-én, Tokajban. A programsorozat a barokktól a kortársig számos workshoppal, hangszeres és énekes kurzussal, koncerttel várja hallgatóit, résztvevőit és az érdeklődőket. 

A Crescendo Nyári Akadémia (angol rövidítése alapján “CSI”) komolyzenei mesterkurzus megszervezését bár nagyban hátráltatták a járvány okozta nehézségek és bizonytalanságok, végül 120 diák és 45 művésztanár érkezett 16 országból, hogy egy év kihagyás után újra részt vegyen a rendezvényen.

Számos régi és új művészt tudhat magáénak a Nyári Akadémia tanári kara. Először érkezik tanítani a cseh fagottművész, Ondřej Šindelar, az amerikai csellóművész, Samuel Coppin, Bartha Mátyás jazz-zongorista, David Bixler jazzszaxofon-művész és felesége, Heather Bixler hegedűművész (USA), Hermán Dominik jazzdobos, Barbara Kavanaugh (USA) cselló-, Petr Kubík (CZE) klarinétművész, Kovácsházi István énekművész és Molnár Marcell zongoraművész is először érkezik a CSI-re. Visszatérő tanár többek között Kemenes András zongora-, Meláth Andrea, Szabóki Tünde énekművész, Kalló Zsolt hegedű-, Kállay Ágnes csellóművész.

Az idei mesterkurzus és fesztivál különlegessége egy kortárszenei sorozat, melynek során Varga Abigél, Balogh Máté, Szokolay Sándor, Kurtág György munkásságáról lesz szó. Sor kerül továbbá Nagy Réka viola da gamba és barokk cselló, valamint a finn származású Pauliina Haustein klasszikus improvizáció kurzusaira.

A tokaji Paulay Ede Színházban színre kerül Lackfi János Hinták című színdarabja, melynek zenéjét Varga Abigél szerezte, előadói Tarjányi Krisztina és Molnár Enikő (színművészek), Pethő Rebeka (fuvola), Agárdi Eszter (cselló).

A CSI  programokra a belépés ingyenes, és a hatályos járványügyi rendelkezések betartásával látogathatók.

Imagefilm: https://www.youtube.com/watch?v=SUukOFkOx64

Honlap: www.crescendoinstitute.org

Facebook: https://www.facebook.com/crescendosummerinstitute

Instagram: https://www.instagram.com/crescendosummerinstitute/

YouTube-csatorna: https://www.youtube.com/user/CrescendoSummerInst

Forrás: Crescendo Nyári Akadémia