Zene, lélek és emberség – Zubin Mehta az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino élén tér vissza a Müpába

A klasszikus zene indiai származású világpolgára nem először jár hazánkban, ezúttal ismét a firenzei Maggio Musicale fesztivál zenekarával érkezik, hogy augusztus 15-én megnyissa a Müpa 2021/22-es szezonját. Az idén 85 esztendős Zubin Mehta valódi zenei ikon, bámulatos teherbírású karmester: kivételesen hosszú és termékeny pályafutása során a legnevesebb zenekarokat vezette, és számos, szinte emberfeletti teljesítményt igénylő koncertsorozaton nyújtotta a maximumot a közönségnek.

Zubin Mehta © Alberto Conti Contrasto

Zubin Mehta minden kétséget kizáróan olyan alakja a klasszikus zenei életnek, akit azok is ismernek, akik kevéssé kötődnek a hangversenytermek lebilincselő világához, hiszen szakmai érdemei mellett a maestro a társadalmi szerepvállalásairól is széles körben ismert. Különösen nagy öröm, hogy több szálon is szorosan kötődik hazánkhoz, és talán éppen ezért minden alkalommal boldogan látogat Magyarországra. Emberségét és rátermettségét már pályája legelején, a bécsi zeneakadémia elkötelezett növendékeként bizonyította, amikor a diáktársaiból verbuvált zenekar élén az 1956-os forradalom magyar menekültjeinek adott megindító hangversenyt egy, az osztrák-magyar határon álló tábor központjában. Tettrekészsége, világjobbító lelkesedése azóta sem hagyott alább, szakmai kíváncsisága pedig mindig újabb és újabb kihívások felé tereli a mestert.  

Zubin Mehta © Michele Monasta,Teatr del Maggio

Zubin Mehta mindössze 25 éves volt, amikor először vezényelte az Izraeli Filharmonikus Zenekart, a kiválóan sikerült beugrás eredménye pedig sok évtizedes, gyümölcsöző együttműködés lett az együttessel, amelynek éléről 2019-ben vonult vissza. De a maestro több más, világszínvonalú zenekarral is hosszú évekig dolgozott együtt, 1961 és 1967 között a montreali és – ezzel párhuzamosan – a Los Angeles-i szimfonikusok vezető karmestere is volt. Utóbbi pozícióban ráadásul rekord hosszúságú időt töltött, csak úgy, mint a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatói posztján, míg az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentinót 1985 és 2017 között erősítette vezető dirigensként. A firenzei illetőségű zenekar közel egy évszázados fennállása során olyan legendás karmesterek irányításával működött, mint Wilhelm Furtwängler, Seiji Ozawa, Bruno Walter, Carlos Kleiber, Otto Klemperer vagy Riccardo Chailly.

Müpa © Posztós János

A legendás együttes és a nagyformátumú művész először 2005-ben adott közös hangversenyt a Müpában, amelynek elsöprő sikerét 2011-ben megismételték. Augusztusi koncertjükön a romantikus kifejezésmód két emblematikus alkotását, Beethoven VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfóniáját és Brahms: I. (d-moll) zongoraversenyét hallhatja a közönség, a szólista pedig nem más, mint az ünnepelt osztrák zongoraművész, Rudolf Buchbinder lesz, akit a klasszikus-romantikus repertoár legautentikusabb előadói között tartanak számon.

Rudolf Buchbinder © Marco Borggreve

2021. augusztus 15. vasárnap, 19.30 – 22.00

Zubin Mehta és az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino

További információ: https://bit.ly/ZubinMehta_Mupa

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/4032019143547287/

A Müpa Blog Zubin Mehtáról szóló cikke:

https://mupa.blog.hu/2021/07/13/zubin_mehta_mupa

Forrás: Müpa