Kollázsünnep & Sáskajárás – rendhagyó butikgaléria születik a Balaton-felvidéken

Szerző: Böjtös Kinga

Horkay István: Bőrönd I.

Egy norvég erdőszélen álló, 24 órában nyitva tartó apró kollázsmúzeum és néhány budai kollázsworkshop sikere adta a „Collage ROOOM” ötletét, mely Sáska, a Balaton-felvidéki zsákfalu felújítás előtt álló könyvtárépületében találta meg helyét. Július 9. és 12. között 35 kortárs művész és egy különleges magángyűjtemény 15O képe és tárgya látható itt, padlótól a plafonig, NÉZD MEG JOBBAN címmel!

Kovács Andrea/Kurszán: Egy erkölcsös éjszaka
Malevic,129x179mm, Milorad-Krstic 2020.

2020 nyarán egyszer csak szembetaláltuk magunkat egy hirdetéssel, ami a Balaton-felvidék egyik legszebb helyén fekvő zsákfalu sokat látott könyvtárépületéről szólt. Négyen barátnők megvettük. Akkor már néhány hónapja dédelgettünk egy álmot, hogy itthon is kellene egy kollázsgalériát alapítani. Így született meg a Collage ROOOM butikgaléria ötlete, ami a terveink szerint 2022-ben, az épület átépítése után meg is nyílik.

Sáska könyvtár
Horváth Lóczi Judit: Universe, 40. 2015, 32x23cm (keretezve) ceruza, fotó, papír

A kollázst a képzőművészet egyik legizgalmasabb műfajának tartjuk és végtelen öröm számunkra, hogy egy ilyen csodás környezetben gyűjthetjük össze a legjobbakat. Addig is azonban, ezen a 2021-es nyáron egy egészen különleges, 4 napos, pop-up ingyenes kiállítással várunk mindenkit, többek között Ausztrics Andrea, Babos Bertalan Zsili, Bp. Szabó György, Csató Csenge, E. Zsemberi-Szígyártó Miklós, Gál Krisztián, Hertelendi Amanda, Horkay István, Horváth Lóczi Judit, Kárpáti Eszter, Klimó Péter, Koleszár Stella, Korolovszky Anna, Milorad Krstić, Márián Gábor, Mózes Katalin, Nádas Alexandra, Susanna Lakner, Pátkai Rozina-Tihányi Áron, Richter Sára, Róbert Vanda, Sinkovics Ede, Somogyi Péter/Szarvas, Sz. Eszteró Anett, Szántó Sári, Szemző Zsófia, Székelyi Kati, Székely Judit, ifj. Szlávics László, Thury Lili, Varga Flóra, Várnay Zsuzsanna, Verebics Katalin, Vimola Dóra műveivel és a diszeli Első Magyar Látványtár -Vörösváry Ákos- gyűjteményének ritkaságaival – szól az invitáló Baracsi Katitól, a Collage ROOOM ötletgazdájától,aki évek óta rajongója a kollázs műfajának

Rendezett már popup tárlatot a Németországban élő Susanne Lakner műveiből és túl vannak már néhány közös kollázs workshopon saját raktárüzletében, az Artkraftban, mely alkalmak köré rövid idő alatt lelkes közösség gyűlt.

Baracsi Kati alapítótag

Kovács Andrea/Kurszán

-„Az őszi átépítés előtt úgy döntöttünk, hogy felszedjük a műanyag padlót, ejtőernyőt erősítettünk a plafonra, és moziszékeket pakolunk a szobákba, hogy az így egyedi hangulatúvá terekbe állítsuk ki a képeket és a tárgyakat. A kiállítást F. Kovács Attila, Kossuth díjas építész, iparművész nyitja meg július 9-én.18 órakor. A rom-pop-up kiállítás közben lehet a falakra is alkotni majd, sőt lesz egy játszószoba, ahova bárki kitűzheti az alkotását. Célunk, hogy a műfajon belül minél többféle alkotás jelenjen meg, képen és tárgyban, szabadon értelmeztük a kollázs fogalmát. A résztvevők között van ZINE készítő huszonéves és a nemzetközi művészeti közegben régóta elismert életművel bíró alkotó is..” – hangzik a további kedvcsináló Kovács Andrea/Kurszán, a Collage ROOOM társalapítójától.

Gál Krisztián – Robotvér (2. sorozat No.3) Papír, farost, tus, akril, nyomdafesték, 70 x 110 x 6, 2018
Sz. Eszteró Anett: Arc, digitális kollázs, giclée nyomat keretben, 23 x 23 cm 2021
Korolovszky Anna, 50×70 cm-esek, vegyes technika, kartonpapír

Sáska falu és Horváth Bence polgármester, valamint az ételeket és italokat biztosító kis családi cégek és a szervezőkhöz csatlakozó önkéntesek segítsége is nagyban hozzájárul a rendezvényhez, mely „egy kicsit kollázsünnep, kicsit művésztelep, kicsit kiállítás, kicsit tábor, sok szabadság, ötlet és támogatás” – vallják a szervezők.

A kiállítás eseménye: https://fb.me/e/SiLnNv3D

A szervezők és a 2022-ben nyíló butikgaléria honlapja: www.collagerooom.com

További információk: www.facebook.com/collagerooom

A kollázs kiállítás nyitva tartása:

JÚLIUS 9. péntek 16_00 – 20_00 óra

JÚLIUS 10. szombat 11_00 – 19_00 óra

JÚLIUS 11. vasárnap 11_00 – 19_00 óra

JÚLIUS 12. hétfő: 11_00 – 14_00 óra

Címe: Sáska, Rákóczi u. 6.

Fotók forrása: Collage ROOOM

,