ZENE+TÁNC – PIAZZOLLA100

Három ünnep, három összművészeti koncert. A Várkert Bazár a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával igazi csemegékkel készül 2021 nyarára. A zenei világ idén ünnepli Astor Piazzolla születésének századik évfordulóját, akinek nevéhez fűződik többek között a tangó műfajának megújítása, és annak modern klasszikus zene szintjére emelése. A koncerten nemcsak a száz éve született komponista legnépszerűbb tangói, hanem a műfajban egykor, vagy épp a mai napig is alkotó zeneszerzőinek művei szólalnak meg, a Volver la Viva együttes, és Budai László táncművész koreográfiáival kiegészülve.

A zenei világ idén ünnepli Astor Piazzolla születésének századik évfordulóját. A zeneszerző, akiről a Buenos Aires-i repülőtér is a nevét kapta megújította, a modern klasszikus zene szintjére emelte a tangó műfaját, ebben pedig nagy hatással volt Piazzollára a korabeli kortárs zene és a jazz. Az új stílusú tangó összetevői Piazzolla szerint: „tangó+tragédia+komédia+bordély”. Már ez alapján is érthető, hogy igencsak felborzolta a régi stílusú tangó híveinek kedélyét.

A koncerten nemcsak a száz éve született komponista legnépszerűbb tangói szólalnak meg, de alkalmunk lesz összehasonlítani az általa forradalmasított tango nuevót, azaz új tangót a korábbi korok olyan slágereivel, mint az Egy asszony illatából is ismerős Por una cabeza Carlos Gardel tollából, de az est egyéb meglepetéseket is tartogat a spanyol zarzuelák és más egzotikus latin-amerikai dalok és táncok világából. Fedezzük fel együtt Latin-Amerika és Spanyolország zenéjét!

A képzeletbeli utazás során a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a Volver La VidaEgyüttessel szövetkezik, melynek kiváló énekes és hangszeres művészei, valamint a tangó világából jól ismert, népszerű táncos, Budai László és csapata segítenek abban, hogy igazán tüzes hangulatú nyári estében legyen részünk. Mindezt a magyar gyökerekkel rendelkező, svájci születésű dirigens, Thomas Herzog fogja össze, akit már a hazai közönség is több produkcióból ismerhet, az elhangzó zenékről és szerzőikről pedig Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője mesél majd.

Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Július 2., péntek, 19.30 – Várkert Bazár, Öntőház Udvar

Karmester:
Thomas Herzog 

Közreműködik:
Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Volver La Vida Együttes
Pirity Andrea és Budai László táncművész, Pétery Melinda balettművész

Műsorvezető: Becze Szilvia 

Műsoron:
G. Giménez: La boda de Luis Alonso – Intermezzo
Piazzolla: Los pajaros perdidos
P. Luna: La pícara molinera – Intermezzo
Piazzolla: Contrabajeando
Piazzolla: Oblivion
Piazzolla: Histoire du Tango – Café 1930
G. Giménez: La torre del Oro – Preludio
La llorona: mexikói dal
Gardel: Por una cabeza
Castelnuovo Tedesco – D-dúr gitárverseny, III. tétel
Turina: Fantasztikus táncok, op. 22 – 3. Orgia
Piazzolla: Libertango

,