Múzeumok Éjszakája a Nemzeti Múzeumban

2021 júniusa a múzeumok körében is az újraindulás időszaka, amikor az online-ból az analóg térbe térnek vissza: idén a nyári napforduló a múzeumok számára is fordulópont. A kényszerű bezártság időszakában felüdülést, szórakozást, kikapcsolódást nyújtó múzeumi szakemberek a Múzeumok éjszakáján élőben várják a közönséget – végre – az eredeti tárgyak között.

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársainak életre szóló tapasztalat volt, hogy az utóbbi időszakban százezreknek tudtak a virtuális térben múzeumi élményt biztosítani, de a múzeum atmoszférája, az eredeti tárgyak aurája mégiscsak valós időben és térben élhető meg. Most a Múzeumok Éjszakáján régészek, történészek, muzeológusok, restaurátorok és múzeumpedagógusok közös ünnepre invitálják a látogatókat, hogy együtt merüljenek el az évszázadok és évezredek történeteiben. A Magyar Nemzeti Múzeum színes könyvvásárral, tárlatvezetésekkel, játékokkal, élő múzeummal és ismeretterjesztő programokkal várja az érdeklődőket az idei Múzeumok éjszakáján, ahol az is kiderül, „Az Év Múzeuma 2021″ díj jelöltjeként elnyeri-e ezt a rangos elismerést az 1802 óra működő közintézmény.

A Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó nyitvatartása a Múzeumok éjszakája idején:
 

Június 26. (szombat) – általános belépőjeggyel       10:00-18:00 
Június 26. (szombat) – karszalagos belépővel*       12:00-01:00
Június 27. (vasárnap)        14:00-18:00

*Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Múzeumok éjszakája programsorozat eseményei kizárólag karszalaggal látogathatóak! 

PROGRAMKÍNÁLAT A MAGYAR NEMZETI MÚZEUMBAN:

16:30-18:00 – A nagyharsányi késő római luxusvilla lakomaterme és mozaikjai
Az előadás a nagyharsányi villa 2016-ban újraindult régészeti kutatásának legfontosabb eredményeit ismerteti. A Nagyharsány mellett fekvő Szársomlyó-hegy mediterrán jellegű szépsége és klímája elbűvölte a Római Birodalom késő császárkori elitjét, amelynek egyik befolyásos, szenátori rangú családja a hegy lábánál építette fel luxusvilláját. A villa feltárása során előkerült a villa hatalmas lakomaterme, amelynek padlóját egykor a római mozaikművészet legszebb alkotásait idéző, részben üvegkockákból kirakott színpompás mozaikszőnyeg borította. Ennek figurális képi programja görög istenek és hősök tetteinek, megszemélyesítéseknek és vadászatoknak, egzotikus állatküzdelmek mozgalmas epizódjainak ábrázolásából állt. Előkerültek egy ritka üvegcsodákat felvonultató készlet darabjai is, amelyekkel a villa tulajdonosa egykor a vendégei előtt büszkélkedett. A feltárt lakomaterem belső építészeti, tárgyi luxusa és annak minősége bizonyítja, hogy a késő római kori Pannoniában is jelenvolt az a művelt és gazdag birodalmi elit, amely egykor a Seuso-kincshez hasonló minőségű ezüstedényeket tartott. Amely megértette a korszak elitjének klasszikus műveltségre épülő irodalmi és vizuális kultúráját és beszélt annak kifinomult nyelvén.​

17:00-18:30 – Túlvilági útravaló
A szubjektív tárlatvezetés kiindulópontjai a Magyar Nemzeti Múzeum virtuális tartalmai közül a „lélek” és a „zöld” hívószavakra megjelent bejegyzések voltak. A bejegyzések készítői és a tárlat vezetői a Régészeti Tár munkatársai, akik a honfoglalás kori és régészeti állattani leletek tükrében reflektáltak az adott témákra. A vezetés során temetkezési rítusokról, hiedelemvilágról, a tárgyak újrahasznosításáról, a leletek színének átalakulásáról hallhatnak a látogatók.

17.00 – Fordulópontok, emlékpontok, találkozási pontok – Történelmi barangolás a Nemzeti Múzeum kertjében
Debreczeni-Droppán Béla történész a Múzeumkert idősíkjait köti össze szabadtéri tárlatvezetésén.

18:00 – Kereszt-tűzben
Keresztényüldözés a Konfliktuszónákban. A Közel-Kelet és Nyugat-Afrika című kiállítás megnyitó

A kiállítást megnyitja: Varga Benedek főigazgató
A tárlatot bemutatja: Varga Lujza történész, a kiállítás koordinátora 

19:00-20:00 – Nőnek való vidék?
A Római Birodalom bukásától a középkori Európa kialakulásának népek vándorlásától mozgalmas, politikai, gazdasági és társadalmi átalakulástól forrongó, bizonytalan világa mennyiben volt nőnek való vidék? A történelem ebben az időszakában az írott forrásokban csak ritkán megjelenő gyengébbik nemnek milyen élete volt? A régészet segítségével próbálunk bepillantást nyújtani a Kr. u. 5.-8. század világába, vizsgálva a nők szerepét a változásban, a mindennapokban.

20:00-22:00 – Ars et virtus kvíz
Exkluzív tárlatvezetés és kvíz az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításban M. Lovas Krisztina és Szende László kurátori tolmácsolásában! Vegyen részt a programon és tesztelje velünk tudását kvízünk segítségével!

Hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára? Mit rejt ez a több, mint 800 éves közös múlt? Mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai? Milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban? Ennek a gazdag, közös kulturális örökségnek a megismerésére invitáljuk Önöket a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum közös virtuális kiállításán keresztül.

20:00 – Premontrei Kántorátus + Kurátori tárlatvezetés
A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította meg Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. Kusler Ágnes kurátor a Premontreiek 900 című kiállítás hat szekciójának kiemelkedő műtárgyain keresztül kalauzolja az érdeklődőket a premontrei rend 900 éves magyarországi kulturális és szellemi örökségén.

20:30-21:30 – A Duna ami összeköt
A Kr. e. 7. század végén és a 6. században a Kárpát-medence népeinek életében egészen felforgató átalakulások játszódtak le, akár azt is mondhatnánk, feje tetejére állt a világ. A 6. század végére azonban, úgy tűnik, egy konszolidációs időszak köszöntött be, az itt élő közösségek kezdtek magukra találni. Ez a folyamat a Dunántúl déli részén különösen jól vizsgálható. Itt az elmúlt 100 évben előkerült gazdag sírok és a Duna egy izgalmas történetről árulkodnak.

21.00 – Múzeumkvíz
A legutóbbi, 2019-es Múzeumok Éjszakáján a rendszerváltáshoz kapcsolódó retro-kvíz játékunk, amelyben 3-4 fős csapatok vetélkedtek, hatalmas sikert aratott. Arra gondoltunk, hogy hagyományt teremtünk, és az idén újra meghirdetjük vetélkedőnket, amely elsősorban a Magyar Nemzeti Múzeum elmúlt évi online tartalmaira, illetve az Állandó Történeti Kiállításunkra reflektál. A vetélkedőt most is a Történeti Tár két muzeológusa, Kiss Erika és Gál Vilmos vezeti. Figyelem, a kép- és hanghatások is lényegesek lehetnek a játékban!

Kicselezni az időt –  A restaurátor küldetése
Ismerkedés a restaurátor szakma kihívásaival, szerteágazó feladataival és szépségeivel a fémrestaurátor műteremben. Egyedi élményként, testközelből találkozhatnak a látogatók különleges műtárgyakkal, eszközökkel és technikákkal. Bepillantást nyerhetnek, hogy milyen módszerekkel keltjük életre, hosszabbítjuk meg egy műtárgy életét.

A programon maximum 10 fő vehet részt, előzetes regisztráció alapján.
Regisztráció:
10 fős csoportok indulnak:

A programok teljes listája itt található

,