Kerti party sztárokkal

Szerző: Böjtös Kinga

Amikor a lelkes hazai borfogyasztó gyanútlanul megrendeli kedvenc balatoni borait kedvenc borászata shopjából, még nem is sejti, hogy „Hangulat”, „Varázslat”és „Illúzió” néven világhírű csillagok érkeznek a csopaki lankákról saját otthonába…

Mert a Söptei borászat magas minőségű nedűi azt a hozzáadott értéket is tartalmazzák, amit a több, mint 170 éves termelői hagyományokkal büszkélkedő családi pincészet adhat a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidéken. Ilyen az öt generáción átívelő, az öt emberöltő alatt felhalmozott szakmai tapasztalat és helyismeret, vagy a veleszületett elhivatottság, szenvedély. De benne van a palackokban az apák higgadt bölcsessége és a világlátott fiúk kísérletező kedve is. Így méltán megérdemelt az a sikerszéria, amit 2010-óta a világ legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő borminősítő eseményén, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyén (www.challengeduvin.com) sorra produkál a Söptei pincészet! Sőt, ez a díjeső idén is folytatódik, amikor 2021. május 26-án a Söptei Pincészet mindhárom, versenyben indított tételét éremmel jutalmazta a szakértő zsűri, mely eredmény elsőséget jelent a résztvevő 19 hazai borászat rangsorában is.

A franciaországi városban 1976 óta megrendezett idei bormustrán 27 ország 3569 tétele közül „Fehér, rozé, pezsgő, édes és széndioxiddal dúsított borok” kategóriában a csopaki Söptei Pincészet 2019-es “Hangulat” névre keresztelt száraz sárgamuskotálya aranyérmet, 2019-es “Varázslat” és 2015-ös “Illúzió” elnevezésű olaszrizlingjei pedig ezüstérmet nyertek.

A Challenge International du Vin 2021-es megmérettetésén az említett kategóriában további 14 magyar arany- és 9 ezüstérem született.  

A díjnyertes borok már említett előéletét, azaz a korábbi évek díjeső-kronológiáját is érdemes megjegyezni: 2020-ban “Varázslat” olaszrizlingjük ’18-as évjárata aranyat, 2017-ben az idén is díjazott “Hangulat” nevű száraz sárgamuskotályuk korábbi, ’15-ös évjárata ugyancsak aranyat, ’15-ös “Harmónia” nevű pinot blanc-chardonnay-szürkebarát házasításuk, valamint ’13-as kései szüretelésű sárgamuskotályuk ezüstöt hozott haza. 2011-ben két bronz, 2010-ben pedig egy ezüstéremmel díjazták boraikat.

S, mitévő legyen az, aki szívesen találkozna a borverseny sztárjaival? Ha a Balaton északi partján jár, térjen be a Söptei Pincészet vinotékájába (8229 Csopak, Venyige u. 1.) ahol az egész éves nyitvatartási időben Söptei Zsolt borász-tulajdonos és munkatársai révén szakszerű kiszolgálás, vagy borkóstoló várja.

Ha a borokat egy hangulatos balatoni kerti partyn kóstolgatná élő jazzkoncert és házi grillfalatok kíséretében, látogassa és kövesse a Söptei Étterem nyári „JazzDűlő” pénteki és szombati eseményeit: https://www.facebook.com/events/160717492622277?active_tab=about

Ha pedig otthonába látná szívesen a sztárokat, válasszon belőlük a borászat honlapján, házhozszállítással: https://www.webshop.soptei.hu/

Borok: www.soptei.hu

Hírek, programok: https://www.facebook.com/sopteipinceszet

Fotók: Szente Benjamin