Színes összművészeti programokkal, négy helyszínen várja a látogatókat a PIM Nyári Fesztivál

A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei a hosszas kényszerű bezárást követően még szélesebbre tárják a kapuikat, mely mögött elfér minden, ami irodalom, színház, film, művészet vagy épp muzsika. A PIM Nyári Fesztivál június 29. és július 11. között négy helyszínen várja a látogatókat, hogy idén ismét együtt ünnepeljék a nyarat és az irodalmat.

A Petőfi Irodalmi Múzeum hangulatos kertmozija az új, Rézbőrű volt az alkony című kiállításra reflektálva az indiánok örök érvényű világába repíti a nézőket: a gesztenyefák tövében Jim Jarmusch Halott ember című westernjét vetítik, az elmúlt évtizedek tematikus filmjeiről, indiánábrázolásairól pedig Paár Ádám történész beszélget Kovács Gellért Filmszerésszel.

Az érdeklődők különleges irodalmi séták során fedezhetik fel a Margitsziget tájtörténeti és kertművészeti emlékeit, idézhetik meg Ady Endre személyes Budapestjét vagy barangolhatnak az Édes Anna regénybeli utcái és százéves hangulatai között. A múzeumban a századforduló irodalmi életét, a kabarék miliőjét elevenítik fel a Székely Aladár-kiállításhoz kapcsolódóan, Kosztolányit és a korabeli zenei életet az író műveiben felbukkanó zenei motívumokon keresztül vizsgálják és szólaltatják meg, Bezerédi Zoltán dedikált estjén emlékeznek Esterházy Péterre, Hirtling István felolvasóestjén pedig az iróniával gyógyító Márai Sándor mutatkozik be.

Idén először a PIM tagintézményei is színesítik a bő másfél hetes programsorozat palettáját: Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum a Róna Viktor és Bács Ferenc emlékére rendezett kiállításokhoz kapcsolódóan kertmozikkal, a Mesemúzeum pedig a kisgyermekes családok számára nyomozással egybekötött sétával, diafilmvetítéssel és hajósinasvizsgával készül, míg új helyszíne, a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely podcastkészítéssel, romantikus vársétával és fotókiállítással várja a kiskamaszokat.

A Kassák Múzeum grafikai workshopján a litográfia technikájával ismerkedhetnek meg és készíthetik el saját nyomatukat a látogatók, a Költészet és performansz című új kiállítást kurátori tárlatvezetéssel járhatják be, valamint Balázs Eszter Mars és Apolló közt című kötetét is bemutatja a múzeum.

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyek válthatók a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester.hu honlapon.

A programokról további részletek: https://pim.hu/hu/esemenyek/pim-nyari-fesztival-0

Forrás: PIM