VIDD TOVÁBB A DALLAMOT! – A NEMZETI FILHARMONIKUSOK 2021/2022-ES ÉVADA

„Vidd tovább a dallamot!” – új szlogenünk egy hitvallás, a jövőbe vetett új hité. Évadunk a szokásosnál is színesebb és izgalmasabb. Szeretnénk Önöket kárpótolni az elmúlt másfél év elmaradt koncertélményeiért. Szeretettel várjuk Önöket! Vigyük tovább együtt a dallamot és gyógyuljunk a zene erejével!” –  Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója

© Nagy Attila

A Nemzeti Filharmonikusok a 2021/2022-es évadban hét változatos műsorú bérlettel, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozattal és több kiemelkedőnek ígérkező, bérleten kívüli hangversennyel várja közönségét. Az új szezon legnagyobb öröme természetesen – mint minden zenekar életében – maga a viszontlátás lesz: a járvány elmúltával a muzsikusok, egy teljes évadnyi kényszerű szünet után újra személyesen találkozhatnak hűséges közönségükkel, akikkel az évad szlogenjéhez híven együtt vihetik tovább a remény, az öröm, az összetartozás dallamát – mert csak a találkozás jegyében születhet igazi művészet.

A Kocsis bérletnek több kulcsfogalma is van. Az egyik a grandiozitás. Illik ez Kocsis Zoltánhoz, hiszen nagy formátumú egyéniség volt. A bérlet olyan grandiózus műveket kínál, mint az október 28-án felcsendülő Verdi Requiemje a fiatal és tehetséges Giacomo Sagripantival, a 2022. május 2-i Orff Carmina buranája régi kedvencünk, Kobayashi Ken-Ichiro tolmácsolásában, vagy a francia romantikus, David operája, a Herculanum az elfeledett értékek felfedezője, Vashegyi György betanításában. És a Skócia című koncert, amelyen François Leleux játssza Mozart Oboaversenyét és vezényli Mendelssohn Hebridák-nyitányát, valamint Skót szimfóniáját? Ez a hangverseny főhajtás a sokoldalúság előtt, hiszen a világ egyik legjobb oboása mutatja meg, hogy karmesterként is az élcsapat tagja.

© Nagy Attila

A Kobayashi bérletben izgalmas ritkaságokat találunk, úgymint Prokofjev Nyevszkij-kantátája és Kizsé hadnagya, monumentális remekeket, mint Mahler és Bruckner Kilencedikje vagy Sosztakovics 5. szimfóniája. Kiváló szólisták muzsikálnak, mint Arabella Steinbacher vagy a fiatal Pusker Júlia, és olyan karmesterek keltik életre a kompozíciókat, mint Alekszandr Szladkovszkij (november 25.), Kovács János (2022. január 13.), Dmitry Liss (február 23.) vagy a hegedűvirtuózként világhírűvé vált Maxim Vengerov (május 12.) . Izgalmas művek, színes előadói egyéniségek, gazdag karmesteri világok várják a koncertlátogatót a Nemzeti Filharmonikusok Kobayashi bérletének hangversenyein.

Visszafoglaljuk a bécsi klasszikát! A 2022. január 6-án induló Ferencsik bérletben Mozart, a Lukács bérletben Haydn művei köré rendeződik a program, az előbbiben más bécsi klasszikusok – Vanhal, Salieri, a két Haydn, Vořišek, Hummel – szegődnek a középponti szerző társául, az utóbbiban a 20. és 21. század magyar komponistái folytatnak párbeszédet Haydnnal: Gyöngyösi Levente, Vajda János, Petrovics Emil, Malek Miklós. A Ferencsik bérlet sok remek magyar muzsikust sorakoztat fel Ránki Dezsőtől Kelemen Barnabásig, a Lukács bérletben külföldön sikeres fiatal magyar karmesterek képviselik a vörös fonalat: Farkas Róbert, Hontvári Gábor, Madaras Gergely.

© Csibi Szilvia

A Pászti bérlet természetesen a Nemzeti Énekkar és sok kiváló vokális szólista kibontakozásának terepe.  De milyen változatosságban képviselteti magát az emberi énekhang a koncerteken!

„A Pászti bérlet megalkotásakor mindig az a vezérelv irányít, hogy egy olyan ívet, egy olyan közös gondolatot adjunk a hangversenyeknek, nem csak egyenként, hanem együtt is, ami jellemző az évadra.” – Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

A november 18-i nyitóhangversenyen Verdi-operák: az Ernani, A lombardok, a Don Carlos és a Simon Boccanegra részleteit halljuk kiváló magyar operaénekesek előadásában, és persze a Nemzeti Énekkar is fellép. A második műsor egyedülállóan különleges: Kodály műveire reflektálnak jazzkompozíciók február 3-án – ez alkalommal a Nemzeti Énekkar és a Modern Art Orchestra együttműködése az élmény záloga. A bérlet harmadik, március 24-i estjén  Bach János-passióját hallhatjuk, a május 17-én pedig Haydn Évszakok című oratóriumát, vagyis az utolsó két alkalommal egy tragikus, vallásos darab és egy derűs, világi kompozíció számít a közönség figyelmére. A karmesterek? A Verdi-operagálát régi kedvencünk, a lenyűgöző szuggesztivitású Carlo Montanaro vezényli, a Kodály-estet a legilletékesebb: a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba. A János-passió Győriványi Ráth György, az Évszakok pedig a kórus hajdani karigazgatója, az együttest negyedszázadon át vezető Antal Mátyás irányításával elevenedik meg – ezen az estén vendégzenekar játszik: a Szombathelyi Szimfonikusok.

© Csibi Szilvia

A Nemzeti Filharmonikusok Lukács bérletének gerincét Haydn művei alkotják. Miért? Mert a közönség számára nincs tartalmasabb és szórakoztatóbb, mint egy Haydn-szimfónia. És mert a zenekarok, ha jól játsszák Haydn látszatra egyszerű, valójában számtalan kényes feladatot tartogató zenéjét, más kihívásoktól sem kell félniük. A szimfóniákhoz koncertjeinken hol egy koncertária, hol egy sinfonia concertante, hol egy zongoraverseny, hol meg egy teljes mise csatlakozik, hogy műfajok terén is sokszínű legyen a kínálat. „Papa” Haydnnal elbeszélgetnek a „fiúk”: a zenetörténet „ifjabb” korszakainak zeneszerzői a 20. és 21. századból: Gyöngyösi Levente, Vajda János, Petrovics Emil, Malek Miklós. Összevesznek a fiúk az apával? Generációs ellentétre ne számítsunk: az új zenék szerzői termékeny kapcsolatban állnak a hagyománnyal. További „fiúk” is érkeznek: a bérlet sikeres fiatal karmesterei: Farkas Róbert, Hontvári Gábor, Madaras Gergely és a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba, aki szintén vezényel egy koncertet. A szólisták közt Kristóf Réka, Cser Krisztián, Boros Mihály, Boldoczki Gábor nevét is megtaláljuk. A Lukács bérlet: évszázadok találkozása.

A Próbatermi vendégség kedvelt sorozatában ezúttal is a zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei mutatják meg tudásukat változatos kamaraprodukciók előadóiként.

A Zenemánia beavató hangversenyeinek megszólító légkörét Dinyés Dániel közvetlen stílusa garantálja. Az idei évadban egyetlen nagy jelentőségű zenei műfaj kerül középpontba a szimfonikus költemény. Ám nem a híres darabokat fogja az együttes megvizsgálni, hanem olyan szerzők itthon nem játszott műveit, akiknek minden egyes hangjuk meglepetést tartogat. Hol stílusuk, hol mondanivalójuk által, hol zenei gondolataik előremutató voltával vagy épp a magányos zeneszerzői keresgélés egy-egy meghökkentő végeredménye miatt. Szerzők közt lesz Saint-Saëns, César Franck, Glazunov, Sibelius, Honegger, Martinů, Ibert, Nielsen és Ljadov. Mind-mind egy pazarlóan tehetséges kor káprázatos szimfonistái, akik egyedi tónusokkal gazdagították a zenetörténet színes palettáját.

A bérleten kívüli koncertek között pedig olyan fontos események találhatók, mint a szeptember 25-i évadnyitó Bartók-program, melyen elhangzik a Két-kép és a Concerto mellett a II. zongoraverseny is Ránki Fülöp előadásában, aki először debütál ezzel a darabbal. A koncertet Kesselyák Gergely vezényli. Elmaradhatatlan a november 6-i Kocsis emlékest Borisz Berezovszkij zongoraművész és Kovács János előadásában. A Nemzeti Filharmonikusok az évet december 23-án a szokásos karácsonyi hangversennyel zárja Nánási Henrik vezényletével.

JEGYVÁSÁRLÁS

Kedvezményes bérleteket- és jegyeket a Nemzeti Filharmonikusok weboldalán (www.filharmonikusok.hu), és ezzel egy időben a külső jegypénztárakban (Allee Bevásárlóközpont és a Broadway Jegyirodában, a V. ker. Károly krt. 21.) lehet megvásárolni a következő időszakokban:

Bérleteket: június 22-ig,

Bérleteket és jegyeket: június 22-től

A kedvezmények mértékéről és elérhetőségéről részletes információk a filharmonikusok honlapján olvashatók. 

Évadindító film: https://drive.google.com/file/d/1YuJzHiqxTIkBxSQzRKMTImDbEF2XPl1P/view?usp=sharing

2021/2022-es évad részletes programja: https://www.filharmonikusok.hu/a-2021-22-es-evad-berletei/

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok