Változatos programokkal és ingyenes táncórákkal vár a Nagy Táncválasztó

Kicsiket és nagyokat, fiatalokat és felnőtteket, amatőröket és profikat egyaránt vár a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Táncpedagógusok Országos Szövetsége által idén ismét megrendezendő Nagy Táncválasztó. Az esemény június 13-án, Budapesten kínál változatos programokat, valamint ingyenes, a különböző táncműfajok kipróbálására lehetőséget adó órákat minden olyan résztvevő számára, aki első vagy akár sokadik alkalommal szeretné megtapasztalni a tánc élményét.


A Táncpedagógusok Országos Szövetsége és a Magyar Táncművészeti Egyetem 2019-ben a Tánc Világnapja (április 29.) alkalmából hagyományteremtő szándékkal és rendkívüli sikerrel rendezte meg az első Nagy Táncválasztó programot. A tavalyi évben a járványhelyzetre való tekintettel Budapesten elmaradt rendezvény idén újra várja a táncolni vágyókat, hogy együtt éljék át a tánc adta szabadság érzését. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett program célja, hogy ingyenes táncórákkal tegye elérhetővé gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és senior korosztályok számára a táncműfajok közötti szabad választást, valamint a tánc és a mozgás széles körben történő népszerűsítésével egyre többen találhassák meg a táncban az egészséges életmódhoz, a tudatos mozgáshoz és a közösségi élményhez vezető utat.

A budapesti helyszínen, a Magyar Táncművészeti Egyetemen június 13-án, vasárnap 10:00 és 16:00 óra között amatőrök és profik egyaránt csatlakozhatnak, hogy kiváló mesterek irányításával próbálják ki a gimnasztika, a néptánc, a balett, a moderntánc, valamint a különféle társas- és divattáncok lehetőségét, egyenként 30 perces órák keretein belül. Az egyes táncműfajokba való belekóstolás mellett a jelentkezők regisztrálhatnak dietetikus szakemberek által vezetett workshopokra, amelyek során megismerhetik a sporttáplálkozás rejtelmeit. Az Ifj. Nagy Zoltán Színházteremben mindeközben érdekes kísérő programokra kerül sor, amelyek között az érdeklődők találnak színpadi programokat, talkshowkat, illetve a táncművész szak valamennyi szakirányának változatos bemutató óráit. A délutáni program részeként előbb Török Jolán táncpedagógussal, a Nagy Táncválasztó ötletgazdájával beszélget Stohl Luca, majd bemutatkozik Brieber János és táncoló családja, köztük Topolánszky Tamás, Oláh Zoltán, Brieber Éva és további családtagok.

„A Nagy Táncválasztó egy olyan program, amely mindazokat kívánja megszólítani, akik eddig még nem táncoltak, de a lelkükben ott van, hogy milyen jó volna kipróbálni. Úgy gondolom, hogy minden résztvevőnek egy fantasztikus élményben lesz része” – nyilatkozta Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke.

Az esemény mindenki számára ingyenes, azonban az órákon történő részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az alábbi linken lehetséges: https://nagytancvalaszto.hu/

A kísérő programok előzetes regisztráció nélkül látogathatóak. A járványveszély miatt az egyetem területére a Nagy Táncválasztó alkalmával csak védettségi igazolvánnyal vagy az ezt helyettesítő applikációval lehet belépni, illetve a 18 éven aluliak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel érkezhetnek.

*****

A Magyar Táncművészeti Egyetemről:

A Magyar Táncművészeti Egyetem az 1950-ben alapított Állami Balett Intézet jogutódja. Az intézmény 1983-ban vált főiskolává, hét évvel később Magyar Táncművészeti Főiskolává nevezték át, 2017-ben pedig egyetemi minősítést kapott. Az MTE-n a hivatásos táncművész pályára felkészítő oktatáson túl bolognai rendszerű felsőoktatási képzés folyik, így a hallgatók Bachelor of Arts szinten táncművész, illetve táncos és próbavezető, míg Master of Arts szinten táncpedagógus, klasszikus balettművész és néptánc művész szakokon tudják tehetségüket kibontakoztatni.

Az egyetem növendékei a kezdetektől fogva jelen vannak a színpadon is, úgy mint a Magyar Állami Operaház előadásaiban, különböző hazai és nemzetközi pódiumokon (akár önálló előadásokkal is), de nemzetközi versenyeken is lehetőségük nyílik magukat megmérettetni.

Az egyetem a képzésen túl számos egyéb feladatot is vállal és ellát: működteti a mindenki számára elérhető Vályi Rózsi szakkönyvtárat, az Ifj. Nagy Zoltán Színházteremben évente több ezer néző által látogatott műsoroknak ad helyet, valamint a Tánctudományi Kutatóközpont és a 2007 óta minden második évben megrendezésre kerülő konferenciák inspirációt, fórumot és a konferenciakötetekben megjelenési felületet biztosítanak a tánctudomány művelőinek. A hazai és nemzetközi tájékozódást a táncszakmában az intézmény saját kiadványsorozatai, a Tánctudományi Közlemények, illetve a Táncművészet és Tudomány segítik.

Forrás: MTE