Magyarországon először – Online színházi fesztivál: eSzínház Fesztivál

Az Alapítvány a Magyar Színházakért, az eSzínház működtetője 2021. szeptember 17-e és 26-a között magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára online színházi fesztivált hirdet, amelyre három különböző kategóriában nevezhetik előadásaikat. A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális térében zajlik majd. A fesztivál alatt a nézők számára korlátlanul elérhetők előadások, valamint az általuk legjobbnak ítélt produkciókra szavazhatnak is. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza. A zsűri tagjai: Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező, Légrádi Gergely az eSzínház vezetője.

Horváth Csaba

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészről hiánypótló módon az elmúlt évek nehézségei, a COVID-dal sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt, hogy nézők és mecénások támogassák a színházakat, társulatokat és alkotókat azzal, hogy jegyet, bérletet váltanak a Fesztiválra, illetve mecenatúrát biztosítanak. Az eSzínház Fesztivál kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa, hogy online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára.

Ráckevei Anna

Az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház hagyományt kíván teremteni úgy a fesztivál létrehozatalával, mint az eSzínház Közönségdíj megalapításával és kiosztásával. Szakmai zsűri is értékeli az előadásokat. A zsűri tagjai: Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező, Légrádi Gergely az eSzínház vezetője. A nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek.

Radnóti Zsuzsa

A fesztivált szakmai beszélgetések, élő bejelentkezések és interaktív közönségtalálkozók kísérik.

A fesztiválra 2019 szeptemberét követően bemutatott olyan magyar nyelvű és jogtiszta előadással lehet nevezni három kategóriában (prózai előadás, zenés előadás, gyerek- és ifjúsági előadás), amely még nem szerepelt fesztiválon.

Ujj Mészáros Károly

Minden előadás a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel. Bérlet kategóriánként és az összes előadásra lesz elérhető.

A részletes jelentkezési, részvételi feltételek, illetve további információ ITT érhető el.

Forrás: Alapítvány a Magyar Színházakért

,