Helybe hozzuk a magyar falut

Szeretsz túrázni, mindened a gasztronómia, foglalkoztatnak a társadalmi kérdések? Szívesen kimozdulnál a nagyvárosból vidékre? A Független Színház Magyarország 2021. június 3-án és 4-én a Gellért-hegyen gasztrotúra színház keretében várja az érdeklődőket. A Falunap  egy képzeletbeli zsákfaluba, Láposra kalauzolja el a nézőket, akik egy hátrányos helyzetű település lakóinak mindennapjaiba kaphatnak betekintést. 

© Vincze Alina

Mi alapján ítéljük meg az embereket, hogy ki a jó és ki a rossz? Mit történik akkor, amikor egy ember a környezete „áldozatává” válik, segítő szándékkal lép a rossz útra? Mi jelenthet kiutat a kilátástalanságból egy elzárt, lehetőségek nélküli településen? Milyen felelősséggel tartozunk a peremterületen élőkért, hogy egyenlő esélyekkel és lehetőségekkel indulhassanak az életben? Miben rejlik a megoldás?

Hasonló kérdésekkel szembesülhetnek a Gellért-hegy oldalában sétáló faluturisták, miközben a falu különleges ínyencségeit is megkóstolhatják. Az előadás egyszerre szórakoztat és hordoz fontos üzenetet a mindennapi küzdelemről, megélhetésről és kiszolgáltatottságról. Az alkotók a humor eszközével ellensúlyozzák a drámai valóságot. Tartsatok velünk Láposra, ahol betekintést nyerhettek  a szegény, de leleményes falucska ünnepnapjába!

Közreműködők

Szereplők: Lovas Emília, Balogh Orsolya, Kőszegi Judit, Csányi Dávid, Stubnya Béla és Pászik Cristopher

Mozgásrendező: Nagy Henrik

Dramaturg: Illés Márton

Zene: Kovács A. Máté, Csányi Dávid

Rendezőasszisztens: Dömötörfy Bóra

Író, rendező: Balogh Rodrigó

Tavaly is az elsők között hívtuk színházi élményre karantén után a színházszerető embereket, és idén sem késlekedünk, hogy biztonságos körülmények között, kültéri helyszínen kulturális élményben lehessen részetek. Színházunk a Falunap mellett több szabadtéri előadással is készül, amelyek olyan kihívásokat járnak körül, amelyekkel sok fiatal találkozhat és amik kapcsán fontos, hogy mindenki meg tudja hozni saját döntéseit. A történetek olyan élethelyzeteket dolgoznak fel, amelyek relevánsak roma és nem roma fiatalok számára egyaránt. Párbeszédre, összefogásra és a közös társadalmi felelősségvállalásra ösztönöznek. A közelgő előadásaink időpontjairól a weboldalunkon folyamatosan tájékoztatást adunk. 

Előadásaink

Lovas Emília Czinka Panna – Boszorkánycsárdás című előadása egy legendás magyar cigányzenész történetét dolgozza fel, aki egy olyan korban válik sikeressé, amikor a nőknek aligha lehetett saját karrierjük.

Csányi Dávid Állati színjáték előadása egy állatokból álló színházi társulat történetét mutatja be, akiknek összetartóbb csapattá kell válniuk. Hiszen más a színünk, más a fajtánk, máshogy gondolkodunk, de együtt valahogy mégis könnyebben boldogulunk. 

Szegedi Tamás András Ogre para, avagy nézz szembe az igazsággal! bábelőadása egy fiatal roma fiú középiskolás éveit mutatja be. A történet félelemeink legyőzéséről, önmagunk büszke vállalásáról szól. 

Forrás: Független Színház Magyarország