A ZOORD lemezbemutató koncertjével indul a Crossover Uránia című könnyűzenei koncertsorozat

Május 28-án, a Zoord együttes lemezbemutató koncertjével indul az Uránia Nemzeti Filmszínház új, műfajokon átívelő könnyűzenei koncertsorozata, a Crossover Uránia. A sorozatban idén tizenkét előadás szerepel: a következő kettő – még a nyári szünet előtt – a Babcsán Projekt június 16-i és Juhász Réka Széles vizek című, július 1-i koncertje lesz.

Zoord © Bakó Mihály

A nyitókoncerten, május 28-án a Zoord együttes mutatja be Sailors of the Intergalactical Steppe című új lemezét. A virtuóz dorombjátékáról, az energikus ethnót és organikus trance-t ötvöző hangzásáról ismert trió új albuma az utazás témakörét boncolgatja. Első felvételei négy évvel ezelőtt készültek, ám a dalok nagy része az elmúlt másfél évben született. A lemez anyagát a varsói Rafal „Praczas” Kolacinskyvel, az egyik legjobb világzenei producerrel közösen állították össze.

„Olyan belső utazásra invitáljuk a hallgatókat, ami nagyon távoli világokba viheti el őket. A járványt megelőző években sok helyre eljutottunk zenésztársaimmal, Drabant Bélával és Almási Krisztiánnal. Sokféle hatás ért bennünket – mondja Szilágyi Áron, az együttes frontembere –, de ezt a lemezt egy utazásmentes időszakban írtuk, és a mozgás, az utazás vágya nagyon erősen munkált bennünk. Ha pedig az ember képzeletben utazik, akkor bármilyen távolságra, akár csillagközi dimenziókba is képes eljutni a zene, a hangok és az elképzelt élmények segítségével. Lelki szemeink előtt a végtelen nagy füves sztyeppe jelent meg azokkal a nomádokkal, akik évezredeken keresztül szabadon vágtáztak ott. És elképzeltük, milyen lenne, ha ez a sztyeppe valóban végtelen lenne, és akár a csillagközi térbe tartana.”

Szilágyi Áron © Bakó Mihály

Innen a lemez „intergalaktikus” címe. A zene szárnyán pedig olyan helyekre juthatunk el, mint a világ legveszélyesebb útjának tartott Karakoram Highway (Karakoram Highway), a jakutföldi tundra (Psyberia) vagy Naprendszerünk legmagasabb hegye, a Marson található Olympus Mons (Nomads on the Olympos Mons).

Az erdélyi és a nomád népzenéhez kreatívan nyúló trió zenéje egyszerre ősi, tradicionális, ugyanakkor mai, táncolható. A hangszerelésben igazi kuriózum a doromb. A Zoord „főszerepet” oszt ennek az egyszerű, archaikus hangzásvilágú, rendkívül sokoldalú hangszernek, amelyet Szilágyi Áron szólaltat meg. Áron a világ egyik legismertebb és legvirtuózabb dorombjátékosa, az egyetlen magyar dorombkészítő, Szilágyi Zoltán fiaként már háromévesen tudott a hangszeren játszani. Az elmúlt 20 évben Tokiótól Los Angelesig, Londontól Delhiig a világ minden részén koncertezett, tartott előadást, workshopot – szólóban vagy zenekaraival (Zoord, Airtist, Navrang).

Szilágyi Áron a koncertet megelőzően 19.00 órától Ősi hangok nyomában címmel az Uránia kávézójában tart interaktív dorombbemutatót. 

A lemezbemutató koncert, a dorombbemutató, valamint a Crossover Uránia sorozat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház