SZÍNHÁZ TELE VÍZIÓVAL – CSEHOV: CSERESZNYÉSKERT

A méltán legendás Harag György legutolsó, 1985-ös rendezése, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román társulatának előadásában.

2021. június 2. 19:00 – 21:30

Helyszín: Uránia Filmszínház, Díszterem és online tér

1985-ös archív felvétel, román nyelven, magyar felirattal

Magyar szöveg: Darvay Nagy Adrienne

Az erdélyi és a magyar színjátszás legendás rendezőjének, Harag Györgynek utolsó munkája, testamentumszerű búcsúja ez az 1985 tavaszán, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román társulata által bemutatott darab, Csehov Cseresznyéskertje. Különleges díszlet, nagyszerű színészek és Csehov utolsó, sokjelentésű drámája. Az alaptörténet jól ismert: a kapitalizálódó új világhoz alkalmazkodni nem tudó, eladósodott nemes család ősi birtokát, a cseresznyéskertet elárverezik. A cselekvésképtelen, ábrándokban élő nemesi família tagjai szinte tétlenül várják sorsuk beteljesülését, hogy elsodorja őket a könyörtelenül változó világ. A birtokot egykori jobbágyuk, a meggazdagodott Lopahin vásárolja meg. A család szétszéled. Csak Firsz, az öreg komornyik nem megy sehova: övé a darab végszava, amely egyben a halálos beteg rendező üzenete is: „Én itt maradok.”

A súlyosan beteg rendező tudatosan választotta a Cseresznyéskertet a hattyúdalának. (A darabot teljesen másként már egyszer megrendezte az újvidéki Csehov-ciklusában.) Cristian Ioan rendező, az asszisztense a próbanaplóban lejegyezte: Harag a kertet úgy képzelte el, mint egy színházat, amely egyszerre intézmény és épület. Aurel Stefanescu pedig a neki adott rendezői utasítás alapján, a próbák közben már tudta, hogy a búcsúzó Harag György „Firszre” bízta utolsó szavait, a művészi végrendeletét. (Egy csöppet módosítván a csehovi szöveget is.)

Forrás: Budapesti Román Kulturális Intézet